Witam,
dzisiaj wypisano mego ojca ze szpitala, gdzie w karcie informacyjnej opisano w lewym płucu, w oskrzelu seg. 5 w głębi widoczny naciek w obrębie śluzówki i ostrogi. W listopadzie 2007 podejrzewano (w leczeniu szpitalnym w lutym 2008 poinformowano nas, że to są zrosty pogruźliczne) guz płuca. progresja zmiany w czerwcu 2009 (dawniej 20*13 mm, teraz 29*39 mm). Wynik hist-pat będzie za 10 dni. Czy wg Was już na tym etapie jest to niepokojące??? Tata jest w słabej formie psychicznej. Dodatkow wykryto u niego torbiel w nerce, a moja siostra jest już po odrzucie przeszczepu , właśnie z powodu torbielowatości ...
Dzięki billyb,
rozmawiałam dziś z lekarzem na temat taty, ale oczywiście do momentu uzyskania wyników hist-pat niewiele jest mi w stanie powiedzieć. Tata od zawsze pali (teraz mało ale jednak). Ma też rozedmę płuc i chorobę wieńcową, czy powyższe dolegliwości nie będą wykluczać ewentualnej chemio czy też radioterapii???? A co w przypodku usunięcia płata płucnego - lekarz już bierze to pod uwagę.
pozdrawia,
Joanna
Od Admina: joanna, wydzieliłam Twoje posty z wątku ewy80 i -zgodnie z Regulaminem forum (osobna historia-osobny wątek)- masz swój własny wątek. Jeśli tylko zechcesz, możemy zmienić jego temat na dowolnie przez Ciebie wybrany. Pozdrawiam - Administrator Forum, DSS.
joanna,
Najpierw trzeba określić typ histologiczny zmiany oraz (o ile zostanie potwierdzony rak płuca) stopień zaawansowania choroby.
Dopiero w oparciu o powyższe informacje będzie można wybrać optymalną formę leczenia.
Jeśli byłby to niedrobnokomórkowy rak płuca najkorzystniejszą opcją byłby właśnie zabieg chirurgiczny - jednak piszesz o stwierdzeniu nacieku w okolicach ostrogi?
To może wykluczyć leczenie operacyjne.
Nie ma co gdybać - napisz proszę gdy otrzymacie wynik histopatologiczny i onkolog określi stopień zaawansowania choroby. Wtedy będzie można cokolwiek powiedzieć.
PS. choroba wieńcowa nie musi być przeciwwskazaniem do chemioterapii. Rozedma również.
Witam,
jest wynik histopatologiczny taty...., już przez telefon wiem że to rak. Jutro mam spotkanie z lekarzem... zapewne będę miała do Was dużo pytań...
A tata jest jak cień.
Oto wynik histopatologiczny:
Seg 4 płuca lewego - Rozpoznanie makroskopowe:
Infiltratio carcinomatosa - carcinoma non microcellulare probabiliter carcinoma planoepitheliale akeratodes.
popłuczyny oskrzelowe - Cellulae carcinomatosae. Carcinoma nonmicrocellulare.
Dodatkowo w wyniku TK zmiany włókniste w szczytach płuc. Powiększony węzeł chłonny wnęki lewej o śr. 15 mm.
Lekarz z oddziału pneumonologii opisał nam jako rak niedrobnokomórkowy, wg niego ok IIb. Jutro mamy wizytę w Instytucie na Płockiej w poradni Torakochirurgicznej, i zobaczymy czy tata zakwalifikuje się do operacji. Jest niewydolny oddechowo i wycięcie części płuca jest na granicy ryzyka ( nie ma mowy o usunięciu całego).
Znalazłam w internecie, że na pewno na Oddziale Pulmonologicznym SP ZOZ w Proszowicach, czyli w Małopolsce.Również w Łodzi.Podaj jaki rejon kraju Cię interesuje to wtedy będzie łatwiej.
Rak naciekający - niedrobnokomórkowy, prawdopodobnie płaskonabłonkowy rogowaciejący.
popłuczyny oskrzelowe - stwierdzono obecność komórek raka niedrobnokomórkowego.
Rak płaskonabłonkowy (nie znamy jeszcze co prawda stopnia złośliwości) i stopień zaawansowania IIB to nie najgorsza opcja - daje szanse na wyleczenie pod warunkiem przeprowadzenia radykalnego leczenia chirurgicznego.
Zła wydolność oddechowa może jednak być przeciwwskazaniem do zabiegu (ale nie musi, zależy jakiego jest stopnia).
z tego co wiem to wydolnosc oddechowa jest na granicy 40 % (wieczorem spiszę wyniki z ostatniej spirometrii). Jutro mamy umówione konsultacje z prof. Orłowskim z Płockiej w Warszawie, mam nadzieje więc powinnam już cos wiedzieć ...
Dziękuję bardzo,
Asiu, ten strach mnie przeraża..... Ale już dziś udało nam się "złapać"dobrego onkologa. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, ale chcemy konsultować tatę u kilku onkologów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum