Witajcie.
Moja Mama ma mieć jutro USG węzłów chłonnych pachwinowych oraz BAC węzła wartowniczego.
Czy jest to badanie bolesne? Zastanawiam się, czy może skutkować np. utrudnieniem chodzenia? Jak się przygotować?
Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje. Dziękuję.
A czy przypadkiem nie pobiera się węzła chłonnego w całości do badania? Bo z tego co czytałem np. w przebiegu ZZ pobierany jest cały węzeł ,bo BAC jest niemiarodajne ..
Z tego co udało mi się wyczytać jest to czerniak nabłonkowatokomórkowy(gorsze rokowanie) który powstal na znamieniu dysplastycznym, brak owrzodzenia,ale nigdzie nie widzę podziału mitoz . Czy mieliście już poszerzenie blizny ? BAC można wykonać a kiedy ewentualnie stwierdzą przerzuty w węzłach chłonnych to na pewno je usuną . Po prostu myślałem ,ze tak jak w przypadku chłoniaków pobierany jest cały węzeł do badania
Skoro jest tak jak piszesz to lekarze wiedzą co robią przynajmniej tak mi się wydaje.
Teraz najważniejsze aby nie było przerzutów w węźle wartowniczym ,spokojnie poczekajcie na wynik BAC
Czy to cały wynik? Czy znacie grubość nacieku wg Breslowa? Biopsja cienkoigłowa może być badaniem niemiarodajnym. Lekarz może wkłuć się w węzeł nw taki sposób, że nie uda mu się pobrać fragmentu zawierającego komórki czerniaka. Tylko wycięcie całego węzła daje pewność czy są w nim przerzuty czy nie.
W moim przekonaniu wynik jest niekompletny ponieważ brakuje w nim jednej z najważniejszych cech czyli jak głęboko nacieka czerniak. To między innymi od grubości nacieku zależy to czy zalecana jest biopsja węzła wartowniczego czy nie. Brakuje też informacji o ilości figur podziału mitotycznego. Gdzie się leczycie?
[ Dodano: 2016-06-20, 17:28 ]
Pisząc biopsja mam na myśli wycięcie całego węzła lub węzłów wartowniczych z jednoczesnym docięciem blizny.
Hoeg,
Załącznik jest b.niewyraźny - czy możesz przepisać jego pełną treść?
Jeśli faktycznie brakuje skali Breslowa i określenia liczby mitoz to jest tak, jak pisze TP53 - wynik niepełny czyli nie można podejmować dalszych kroków.
Skoro określono zaawansowanie na pT1a to muszą być konkretne dane:
http://www.onkologia.zale...aki%20skory.pdf str.428, tabela 3
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum