Witam wszystkich bardzo serdecznie.
W marcu 2014 r mojej mamie usunięto nowotwór lecz nie w całości. Clark V. Breslow 12 mm.
Nowotwór owrzodziały na powierzchni średnicy 3 mm. W głębi nacieka tkanka tłuszczową i dochodzi do linii cięcia. W odległości 1 cm od zasadniczej zmiany znaleziono ognisko satelitarne średnicy 0,3 cm. Indeks mitotyczny 22 figury podziału/1 mm2.
Margines boczny bez nacieku nowotworowego.
Zmiana nie jest usunięta w całości.
Wycieto fragment skóry o wym. 3,5 x 2,2 z cielistym wypukłym guzem o wymiarach
2,7 x 1,5 x 0,9 z owrzodzeniem w części centralnej.
Bardzo proszę o informacje na temat leczenia i jakie są możliwości.
Witaj, przykro mi z powodu choroby twojej Mamy. Przeczytaj temat ktory załozyłem, moja mama rowniez ma czerniaka i tez niestety clark, breslow, owrzodzenie podobne jak u Twojej. Lekarze powinni sami wiedziec co robic ale, jesli pytasz to powiem co moim zdaniem zrobic nalezy najszybciej. Leczenie hirurgiczne przy tak duzym breslowie 12mm moze i pewnie nie przyniesie juz skutku, czerniak moze byc juz wszedzie. Zapewne lekarze zaleca w tej syt. poszerzenie marginesów i zbadanie wezłow chłonnych lub ich wyciecie (w przypadku gdy biopsja ujawni komorki nowotworowe) ale, ja zrobiłbym jak najszybciej badanie pod katem mutacji Braf. Zaoszczedzisz 2-3 tyg. Bo jesli lekarze chirurdzy stwierdza ze ich robota nie bedzie miała juz sensu skieruja Mame na konsultacje do radio i chemioterapeuty. W przypadku mutacji Mama dostanie bardzo skuteczny choc krotko działajacy (ok 6miesiecy) lek Zelboraf. Nie ma zbyt wiele opcji leczenia tego nowotworu, zwłaszcza jesli jest to postac zaawansowana, w wiekszosci wszystkie tylko przedłuzaja zycie, chociaz sa przypadki kiedy choroba sie cofa. Naciskaj lekarza pod opieka ktorego bedzie Twoja mama na stwierdzenie jak najszybciej czy jest to jeszcze czerniak operacyjny czy juz niestety nie, niech robia szybko badania (usg jamy brzusznej rtg płuc) i pytaj pytaj zawracaj głowe o Zelboraf. Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum