Witam serdecznie forum czytam od dawna ,a od czwartku dosyć intensywnie .jestem posiadaczką mnóstwa znamion na całym ciele ,ale jedno na przedramieniu zaczęło rosnąć i było całkiem inne ,bardzo ciemne i wypukłe.Wiem ,że to o niczym złym nie świadczy i muszę czekać na wynik ,ale niepokój sobie siedzi. Doktor po obejrzeniu pod dermatoskopem uznał,że znamie jest graniczne i szybko należy je wyciąć ,co też uczynił. W różnych artykułach ,które przeczytałam pisze ,że osoby o jasnej karnacji i niebieskich oczach są bardziej skłonne do zmian czerniakowych.Jestem posiadaczką piwnych oczu i dosyć ciemnej karnacji,czy to zmniejsza zagrożenie czerniakiem,trochę to infantylne pytanie ,ale wiem ,że macie dużą wiedzę z tej dziedziny.
Generalnie powinno tak być. ale jak wiadomo nic nie jest tak do końca jak byc powinno.
Ciemna karnacja zmniejsza ale tylko to indukowane przez UV,a to jest tylko jedna z mnóstwa metod ich "otrzymania".Czerniaki tworza sie też tam gdzie tkanka barwnikotwórcza jest osłonięta np: jelita, błony śluzowe, jama ustna, narządy płciowe.
Mam wynik wiem ,że jest ok,ale zgodnie z obietnicą daję znak.
Naevus pigmentosus iunctionalis Reed et lentigo simplex.Marginesy zachowane.
Proszę o przetłumaczenie wiem,że to zmiana barwnikowa,ale dalszej czesci nie rozumiem ,pozdrawiam.Gosia
Dziękuje serdecznie za szybką odpowiedź i jak się domyslam moge juz zapomnieć o sprawie? Ale i tak bede zaglądać do tej kopalni wiedzy i wsparcia pozdrawiam .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum