1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
luteina/zeaksantyna/astaksantyna
Autor Wiadomość
Erevain21 
PRZYJACIEL Forum



Dołączył: 07 Paź 2009
Posty: 209
Skąd: Wrocław/Lublin
Pomógł: 77 razy

 #1  Wysłany: 2011-01-13, 14:21  luteina/zeaksantyna/astaksantyna


Ciekawy abstrakt z badan na myszach, którym w diecie zawarto ww substancje.
Wynika z niego, że w dieta bogata w te karotenoidy znacząco wydłuża okres życia myszy napromieniowanych uvb bez nowotworzenia.

http://tinyurl.com/2vylhy

Drugą ciekawa rzeczą jest skutek uboczny stosowania 6-10 mg luteiny wewnętrznie w problemie suchej skóry i AZS przez 5-8 tygodni.
Luteina jest z reguły w przeróżnych preparatach 'naocznych'. Zgodnie z badaniami, o których mowa w tych artykułach juz 10mg luteiny dziennie z zeaksantyną powoduje wzrost nawilżenia skóry o 38%, elastyczności o 8%, poziomu lipidów o 33%, przy jednoczesnym zmniejszeniu ich oksydacji o ponad połowe .

http://www.nutraingredien...e-at-conference

2 podobne badanie przeprowadzone na młodych palaczach (do 36l.) z suchą skórą. Po 8 tygodniach stosowania suplementu z 6mg luteiny dziennie uzyskano spory wzrost nawilżenia skóry i redukcję wolnych rodników o 40%

http://www.medscape.com/viewarticle/495739_1

Karotenoidy konkuruja ze soba w procesach metabolicznych , także aby cieszyć sie z dobrodziejstw luteiny,zeaksantyny,astaksantyny nalezy ograniczyć nadmierne spożycie beta karotenu.
Najwięcej luteiny najlepiej przyswajalnej zawiera żółtko jaja .
Świeże warzywa: absorpcja karotenoidów przez białko zależy od przygotowania warzyw do spożycia. W surowych warzywach karotenoidy są trwale związane z „komórkami” warzyw, co wiąże się z niską absorpcją. Lepszym rozwiązaniem jest ugotować warzywa dokładnie. To rozluźnia chemiczne reakcje i więcej karotenoidów może być wchłoniętych. Jednak długie gotowanie na dużym ogniu może zniszczyć karotenoidy. Ponieważ są nierozpuszczalne w wodzie, zaleca się dodatek oleju lub innego tłuszczu do gotowania. Drobno posiekane warzywa są bardziej odpowiednie niż duże liście. Oczywiście tłuszcz jest niezbędny do absorpcji przez organizm człowieka.

Typ warzyw- zeaksantyna(mg/100g)-luteina
Jarmuż -0,17 -21,9
Pietruszka - -10,0
Surowy szpinak -0,33 -10.0
Brokuły -0,02 -1,9
Zielona sałata -0,18 -1,8
Groszek -0,06 -1,7
Kalafior - -1,3
Groszek zielony (strąki) -0,44 -0,7
Kukurydza, zboża -0,53 -0,7
Surowa marchew -0,02 -0,3
Pomidory - -0,1
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  


logo

Statystki wizyt z innych stron
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group