Wklejam bardzo ciekawe badania nad zastosowaniem tych kwasów w walce z nowotworami.
Wynika z nich, że podawanie kwasów omega 3 (AlA , EPA, DHA) powoduje regresje zmian nowotworowych(redukcje wielkosći guzów oraz hamowanie angiogenezy-tworzenia sie naczyń krwionosnych którymi odżywia się nowotwór) a takze zwieksza wrażliwosc komórek rakowych na terapie konwencjonalne, zwiększając skuteczność chemioterapii i radioterapii.
Nasycając komórki kwasami omega 3 podczas leczenia konwencjonalnego organizm szybciej sie regeneruje( lepsze wyniki morfologii ).
Należy dodać ze kwasy z rodziny omega 6 i 9 nie posiadaja takich właściwosci Zwiekszenie ilosci kwasów omega 6 i 9 w stosunku do omega 3 działa niekorzystnie i prozapalnie.
Aby dostarczyć choremu dawkę nasycająca omega 3 wystarczy 1 śledzik( malej wielkości fitet) dziennie bądz jakas inna tłusta rybke , natomiast Ala znajduje sie w oleju lnianym i sezamowym. Można dostarczać omega 3 także w postaci suplementow aptecznych z tym ze nalezy patrzeć na dawke w kwasów w kapsułce( polecam jak najwyższe). W przypadku spuplementów 1000mg 33%epa i 22% dha mozna spożywać nawet 6 kapsułek dziennie w dawce nasycającej(170g filet ze sledzia posiada około 1700mg EPa i 1270 DHA i duuużo lepsza przyswajalność)
W celu zredukowania omega 6 i 9 należy zmiejszyć ilość olejów roślinnych( także margaryny) i o ile nie ma przeciewskazań zajadać sie masłem i smalcem ze smakiem.
http://www.ncbi.nlm.nih.g...les/PMC1097743/
Omega 3 pozwala zmiejszyc objawy depresji i przygnębienia.A w długim okresie wykazuje działanie podobne do antydepresantów(prozac, effectin itp)
http://tinyurl.com/2ey3fr
http://tinyurl.com/393guy
http://tinyurl.com/2u5ky4
http://tinyurl.com/2gq9fq
Sezam i wyroby sezamowe zawierające lignany pomagaja działac Gla( odmiana ALA zawarta w lnie, ogoreczniku, wiesiołku) działać lepiej przeciwzapalnie.Po absorbcji do krwi GLA rozklada sie do formy biologicznie czynnej, czyli DGLA - a ta pod wplywem enzymu delta-5-desaturazy moze byc przeksztalcona w kwas arachidonowy, ktory jak wiadomo ma wlasciwosci prozapalne. Takie czynniki jak wysoki poziom insuliny, otylosc czy niski poziom EPA aktywuja d-5-d.
Lignany zawarte z sezamie maja wplyw supresyjny na ten enzym, pomagajac GLA dzialac faktycznie przeciwzapalnie.
Oprocz właściwości lignanów sezam zawiera sazamine bardzo silny przeciwutleniacz.
Ziarno sezamu posiada bardzo dobre własności odżywcze(proteiny,witaminy,mikro i makroelementy) bardzo dobrze przyswajalne( co wiecej nie traci własciwości podczas obróbki) , wzmacniające osłabiony terapią organizm chorego.
Naszych chorym bliskim na deser podawajmy więc sezamki i chałwe.
How Sesame Lignans Enhance the Effects of GLA
http://www.lef.org/magazi...supp_gla_01.htm