Jest to mój pierwszy post na tut. forum, a do zarejetrowania się na nim skłoniło mnie to, że niewątpliwie jestem w grupie ryzyka zachorowania nowotworowego z uwagi na to, że moi członkowie rodziny zarówno od strony mamy, jak i ojca mieli nowotwór. Moja mama jest amazonką, brat mojego ojca oraz mój dziadek zmarli na nowotwór (płuc i krtani). Brat mojej mamy również miał zmiany nowotworowe, skutkujące amputacją jednego z jąder. Obecnie siostra mojego ojca walczy z nowotworem.
Chciałbym dowiedzieć się po prostu, czy istnieje jakiś sposób, jakieś badania (krwi itp.) aby profilaktycznie sprawdzić, czy nie zachodzą w moim organiźmie jakieś zmiany, które mogą wskazywać, że również rozwija się u mnie nowotwór? Bardzo proszę o wskazówki.
Pozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2011-05-19, 09:04 ] Wydzieliłam posty do osobnego wątku, bo nie bardzo pasowały do tematu badań biochemicznych krwi. Jeśli chciałbyś zmienić tytuł wątku proszę o kontakt na PW.
Generalnie profilaktyka - RTG klatki piersiowej, morfologia, samobadanie jąder.
No i tak ogólnie zdrowe odżywianie, aktywność fizyczna, nie palenie papierosów. Zdrowy tryb życia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum