Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum
.
Jestem tu po raz pierwszy i chciałabym Was prosić o udzielenie mi jakichkolwiek wskazówek dotyczących rzetelnej diagnostyki.
Mam 33 lata, cudną małą córeczkę, wspaniałego męża. Dbam o siebie, jestem aktywna, regularnie się badam - dosłownie "okaz zdrowia"
i tak oto przy rutynowej kontroli dentystycznej stomatolog zauważyła na moim podniebieniu twardym guz.
Z jednej jego strony jest zaczerwienie jakby skutek uszkodzenia mechanicznego jakimś ostrym pokarmem albo widelcem.
Niestety nic takiego nie miało miejsca, a od kilku dni zaczerwienienie się powiększa.
Guz jest spory, umiejscowiony centralnie, nie dający żadnych dolegliwości bólowych.
Jest na granicy z gardłem i gdyby nie wizyta to bym o nim nie wiem jeszcze jak długo nie wiedziała.
Oczywiście jak go zobaczyłam to teraz czuję każdorazowo pod językiem.
Ponadto po stronie zaczerwienienia pod żuchwą mam nieznacznie powiększony węzeł chłonny.
Bardzo mnie to niepokoi, martwię się, mimo że jeszcze nic nie jest potwierdzone, zapaliła mi się w głowie czerwona lampka bo zdaję sobie sprawę że to może być coś poważnego.
Cieszę się że znalazłam to forum, na którym znajdują się osoby które są kopalnią wiedzy.
Nie chciałabym marnować czasu na bezsensowne leczenie typu smarowanie, płukanki itd.
Byłam na konsultacji laryngologicznej i laryngolog powiedział że wg niego jest to zmiana w obrębie gruczołów ślinowych i wymaga usunięcie chirurgicznego i zbadania.
Leczenie zachowawcze w tym wypadku jest bezsensowne.
Niestety Pan doktor (starszej daty) nie potrafił mi dokładnie wskazać drogi diagnostycznej jaka obecnie obowiązuje, bo już od lat nie pracuje na oddziale i nawet dokładnie nie wie na którym oddziale tego typu zmiany są aktualnie usuwane?
Jeżeli są tu na forum osoby które posiadają wiedzę w tym temacie i zechciałyby się ze mną nią podzielić będę ogromnie wdzięczna.
Chodzi mi dokładnie o diagnostykę. Do jakiego specjalisty udać się z taką zmianą? Do onkologa? Chirurga onkologa? Do chirurga szczękowego?
W jakich miejscach w Polsce są specjaliści który się w tym specjalizują? Które szpitale czy kilniki sa godne polecenia?
Jakie badania należy zrobić? Od czego zacząć? TK? czy może rezonans? wycinek, czy biopsja? Usg węzłów?
Potrzebuję tej wiedzy żeby nie siedzieć z założonymi rękami, tylko zdiagnozować jak najszybciej tą zmianę na podniebieniu. I w razie czego szybko "działać" .
To by było na tyle, mam nadzieję że w miarę czytelnie udało mi się opisać problem .
Jeżeli ktoś z Was zechciałby poświęcić swój cenny czas i wskazać mi drogę, bardzo mi to pomoże.
Każda nawet najmniejsza wskazówka będzie dla mnie bardzo cenna.
Pozdrawiam!