Dziś odebrałam wyniki histopatolgiczne po laparoskopii która miałam 2 tygodnie temu, w związku z dolegliwoścami bolowymi oraz wynikiem CA125 - 41
1. Drobny guzek wrzecionowatokomórkowy leżący w zrebie otrzewnej, tuż pod surowcowy, wywodzący się z miesniowki gładkiej (leiomyoma).
Wynik reakcji IHC: SMA +, CD117 -, Ki67<1%
2. Wycinek z jajnika z oznakami wloknienia jego kory oraz obecnością nielicznych ciałek białawych w zrębie.
3. Wycinki z jajnika z cechami wloknienia kory, obecnością nielicznych ciałek bialawych oraz drobnej torbieli pęcherzykowej w stanie wczesnej luteinizacji. W jednym z wycinków widoczne jest drobne ognisko endometriozy zewnętrznej.
Dla mnie to czarna magia, pierwszy raz mam do czynienia z takimi wynikami. Bardzo proszę o informację co to wszystko oznacza
Z góry dziękuję
1. Drobny guzek wrzecionowatokomórkowy leżący w zrebie otrzewnej, tuż pod surowcowy, wywodzący się z miesniowki gładkiej (leiomyoma).
Wynik reakcji IHC: SMA +, CD117 -, Ki67<1%
Mały guzek ma charakter miany łagodnej - typu mięśniaka.
Wyjaśnienie pozostałych zapisów znajdziesz w tym poście.
Asia81 napisał/a:
2. Wycinek z jajnika z oznakami wloknienia jego kory oraz obecnością nielicznych ciałek białawych w zrębie.
3. Wycinki z jajnika z cechami wloknienia kory, obecnością nielicznych ciałek bialawych
Włóknienie kory jajnika może mieć charakter procesu nie związanego z rozwojem nowotworu złośliwego,
zarówno w okresie młodości jak i w wieku dojrzałym:
Cytat:
Poza wzrostem i atrezją licznych pęcherzyków, częstymi cechami normalnego procesu rozwoju pęcherzyków w niemowlęctwie i dzieciństwie są częściowa luteinizacja osłonki wewnętrznej i zwłóknienie warstwy korowej [...]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum