Moja Ciocia skarżyła się na długotrwałą chrypkę więc lekarz rodzinny po kilku nieskutecznych seriach antybiotyków skierował ją do alergologa. Alergolog skierowała ciocię na usg tarczycy i na rtg płuc.
Wynik usg tarczycy z dn 2013-06-21:
Tarczyca nieduża, niejednorodna, o podwyższonej echogeniczności z obecnością poj. hypoechogenicznych guzków na tle zmian zwyrodnieniowych-przestrzeni płynowych. Guzki w płacie lewym wlk 4-5 mm, w płacia prawym 4-6 mm. Unaczynienie tarczycy w obrazie color doppler prawidłowe.
Wymiary płatów:
Pr - 14x7x34mm, V=1,5ml
L - 12x8x30mm, V=1,5ml
Objętość gruczołu - 3mi (N-do 20ml)
Okoliczne węzły chłonne niepowiększone.
RTG z dn. 2013-07-06:
W polu dolnym płuca lewego obecne słabo wysycone zacienienie średnicy 10 mm, przypominające cień okrągły. Wnęki naczyniowe nieposzerzone. Serce niepowiększone. Przepona wolna. Wskazane porównanie z obrazem ostatnim.
W wyniku cioci RTG z 2009 brak wzmianki o zacienieniu.
Z wynikiem RTG Ciocia udała się do Pulmonologa a ten skierował ją na CT
Przed CT zrobiła jeszcze badania laboratoryjne, które wyszły dobrze za wyjątkiem TSH
TSH 4,963 mlU/L (0,55-4,78)
FT3 3,73pmol/l (3,10-6,80)
FT4 11,37 - pmol/l (12-22)
Kreatynina 0,8mg/dl (0,5-1,1)
EGFR 81,7ml/min/1,73^2
Dodam jeszcze, że kilka godzin po CT ręka, w którą podano kontrast spuchła dość znacznie.
nie ma o tym wzmianki w karcie wypisowej ze szpitala.
Ciocia nie miała bronchoskopi ani biopsji.
Czy na prawdę trzeba czekać aż ten guz urośnie żeby można było go zdiagnozować? A co jak urośnie zbyt duży albo da przerzuty w tym czasie ? Co o tym sądzicie? Takie czekanie z założonymi rękami moim zdaniem jest bez sensu. Co można jeszcze zrobić?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: jusia: 2013-08-28, 08:06 ]
Troszkę pomogłam z załącznikami.
[ Dodano: 2013-08-29, 00:30 ]
Jusia - dziękuję. A co myślisz w kwestiach merytorycznych? Jeśli guz się wzmacnia z -100jH do 90jH to chyba nie wróży to dobrze? Czy to oznacza że jest złośliwy? czy inne guzy np łagodne też się wzmacniają? Czy są szanse że to nie jest nic groźnego?
To czekanie moim zdaniem nie jest najlepsze ale może faktycznie tak trzeba?