miałem robiony tomograf w związku z wypadkiem. Teraz oglądając wyniki moja uwagę przykuły plamki widoczne na niższych partiach płuc.
Jestem czynnym palaczem tytoniu, staram się ograniczać palenie i walczyć z nałogiem, jak dotąd jednak bezskutecznie.
Załączam jedno z ujęć, podobne (większe lub mniejsze) plamki widać na kilku ujęciach w górę i w dół, wyższe partie płuc takich nie mają...
Nie wiedziałem w jakim dziale zamieścić wątek, z góry dziękuję za pomoc!
Witam na forum ,
Kto zlecił Tobie to TK ,czy tylko jak leżałeś w szpitalu po wypadku ? był zrobiony? żaden lekarz na ten temat się nie wypowiedział ?
Jeśli był robiony związku z wypadkiem to ktoś te wyniki oglądał kto ?
A masz jakiś opis tego TK?
No i generalnie TK polega na zrobieniu nawet kilku tysięcy projekcji, więc wybór jednego skanu nie warunkuje jakiejkolwiek diagnozy.
TK było zlecone w związku z wypadkiem, lekarze skupili się głównie na urazach głowy, kręgosłupa i szyi. Opisu brak, zobaczyli, że jedyny uraz to wstrząśnienie mózgu i nikt więcej już tego nie oglądał.
Jeśli miałoby to pomóc wieczorem podeślę zestawienie większej ilości projekcji.
My nie jesteśmy radiologami, żeby ocenić skany z TK, więc w tej kwestii nie będziemy mogli się wiarygodnie wypowiedzieć.
A na wypisie ze szpitala powinny być opisy wszystkich badań, jakie były wykonywane - nie można wg prawa wydać badania bez opisu.
Jeśli niepokoi Cię obraz TK, to musisz skonsultować się z radiologiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum