Dawno mnie tu nie było. Piszę w imieniu bliskiej mi osoby z rodziny. Wiem, że przypadek wymaga dalszej diagnostyki i w tym kierunku zmierzamy, ale czas oczekiwania na wyniki, samo badanie i potem opis RM i histopatologii to przynajmniej dwa, trzy tygodnie, jak nie więcej. Pół roku temu brat 54 lata spadł z kilku schodów i od tego czasu narzekał na silne bóle kręgosłupa. Jakiś czas temu na czole zrobiła Mu się narośl/guz, niebolesny ale powiększający się. Udał się do dermatologa, który powiedział, że wygląda to źle i zalecił TK głowy, po konsultacji z lekarzem ogólnym zostało zrobione jeszcze prześwietlenie kręgosłupa. Okazało się, że jest on pęknięty. Bardzo niepokoi mnie opis TK głowy. Liczne ogniska osteolityczne w czaszce oraz liza kości czołowej z ogniskiem osteolitycznym 10 mm, radiolog napisał, że obraz wskazuje na zmiany meta czaszki. Dostał skierowanie na RM oraz lekarz pobrał wycinek ze zmiany na czole do histopatologii. Czekamy na badanie i wyniki. Przepraszam, że nie dodaję tu załącznika w postaci wyników badań, ale mieszkam w innym mieście. Nie ma żadnych innych dolegliwości bólowych poza bardzo silnymi bólami kręgosłupa. Morfologia też jest w normie. Jak tylko będę mogła, dodam opisy. Proszę napiszcie mi czy są to złe wyniki, co mogą sugerować i czy można rzeczywiście czekać, czy działać prywatnie?
Z góry wszystkim dziękuję i przepraszam, jeśli opis jest chaotyczny.
radiolog napisał, że obraz wskazuje na zmiany meta czaszki
Jeżeli radiolog tak to ocenił to faktycznie sytuacja jest poważna. Meta zmiany w OUN świadczą z reguły ozaawansowanej chorobie. Ale trzeba faktycznie odczekać jakie będą wyniki badań i jakie leczenie zostanie zaproponowane.
Czy lekarz zalecił tylko RM czaszki? Może warto byłoby postarać sie o PETCT by sprawdzić czy nie ma w albo gdzie ewentualnie są ogniska raka?
Przykro mi z powodu brata.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, ortopeda z poradni onkologicznej zlecił również RM kręgosłupa. Martwi mnie, czy czasem to pęknięcie tam, nie jest patologiczne, tzn., czy to może być powiązane ze zmianami w czaszce ...
Witam.
Z tego co piszesz potwierdzona jest liczna ilość ognisk osteolitycznych w czaszce. Radiolog opisał w wyniku, że mogą być to zmiany meta🥺
Z tego co udało mi się znaleźć:
"Osteoliza to proces, który polega na rozpadzie tkanki kostnej. Skutkiem tego jest powstawanie ubytków w kościach. Zmiany obejmują wybrane obszary, a nie cały układ kostny. Wyróżnia się kilka przyczyn osteolizy – nowotworową, zapalną i z obciążenia. Objawy osteolizy kości w przypadku przerzutów raka to: silny ból, utrudnione poruszanie się, zaburzenia czucia. Rokowania nie są pomyślne, osteoliza świadczy o zaawansowaniu zmian nowotworowych. Leczenie polega na podawaniu leków, które hamują demineralizację kości"
Ogniska osteolityczne w kościach stwierdza się najczęściej w przebiegu takich nowotworów jak:
-szpiczak mnogi
-rak nerkowokomórkowy
-czerniak złośliwy
-niedrobnokomórkowy rak płuc
-rak tarczycy
- chłoniaki nieziarnicze
-pierwotne nowotwory kości
Jak sama już wiesz, w tej chwili najważniejsze są wyniki histo-pat oraz pozostałych badań.
Mimo wszystko życzę dobrych wiadomości.
Pozdrawiam
Klasyfikacja ICD-10:
D - Nowotwory i choroby krwi
D14 - Nowotwory niezłośliwe ucha środkowego i układu oddechowego
D14.0 - Ucho środkowe, jama nosowa i zatoki przynosowe
Canela,
Z tego co piszesz widać, że na razie wykonano tylko badanie cytologiczne ( mały rozmaz komórkowy na szkiełku) a nie pełne badanie histopatologiczne wycinka. Czyli lekarz nie pobrał wcześniej wycinka tak jak pisałaś i stąd wskazanie do wykonania badania histpat i skierowanie do szpitala.
Czy dobrze rozumiem, że to skierowanie na usunięcie zmiany z czoła?
Kod icd, który podałaś, nie za bardzo mi tutaj pasuje - czy lekarz dając skierowanie nie wyjaśnił w jakim kierunku ma iść diagnostyka? Stwierdzenie zmian meta w obrębie kości czaszki razem z ogniskowym niszczeniem kości czołowej to sprawa poważna - to nie jest opis nowotworu łagodnego. Na pewno dobrze przepisałaś kod? Jest wypisany ręcznie przez lekarza czy to druk komputerowy? Czasem sekretarki medyczne mogą się pomylić.
A co z badanie RM? To ma być badanie czaszki czy kręgosłupa?
Już tłumaczę, co wiem. Okazało się, że ze zmiany na czole został zrobiony tylko rozmaz, cały czas myślałam, że czekamy na wynik histo, podczas wizyty u lekarza zostało tylko wypisane skierowanie na wycięcie tej zmiany na czole, na skierowaniu jest napisane rozpoznanie: ICD 10 D 14.0.
Wynik cytologii to tylko te dwa zdania:
Komórki limfoidalne.
Wskazanie badanie histopatologiczne zmiany M-69700 T-03102
Też mi się to kupy nie trzyma z tym co jest w opisie TK głowy .
Zmiana będzie usuwana w czwartek, a RM kręgosłupa jest 27 lutego.
Wszystko, czyli wynik cytologii i skierowanie to druk komputerowy.
Też mi się to kupy nie trzyma z tym co jest w opisie TK głowy
Racja. Ja też byłam zaskoczona tym wynikiem bo nie pasował do całego obrazu ale zapewne dotyczy tylko lokalnej zmiany? Sprawa jednak może o wiele poważniejsza tak jak już napisała missy więc nie można na tym poprzestać.
Pozdrawiam serdecznie
_________________ Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać.
Sytuacja się zmieniła, jest szpital, bo nagle stan zdrowia się pogorszył i doszedł niedowład. Miałyście rację, to szpiczak, jest w kręgosłupie i czaszce. Czekamy, co powiedzą lekarze. Dziękuję za odpowiedzi i Waszą pomoc.
Bardzo Wam dziękuję, czekamy na wynik histopatologii, jak tylko będę coś wiedziała, dam znać. Jest groźba porażenia czterokończynowego, a zmiany są w klatce piersiowej, kręgosłupie i czaszce.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum