Witam serdecznie,
Jem tu pierwszy raz, wczoraj się zalogowałem, czytałem wiele postów i widzę, że można tu uzyskać pomoc,
wiem, że każdy dzień jest ważny w walce z rakiem.
Może zacznę od tego,że moja mam( 66lat) jest na razie tylko po
badaniu TK, ( poniżej wynik z badania) ma już umówiony termin do szpitala do Wrocławia na 22 sierpnia.
Zwracam się z prośbą o interpretację wyniku badania TK.
Czy między czasie jest sens jechać na konsultacje do innej kliniki w Polsce aby mieć może do wyboru inna metodę leczenia.
A oto przepisany wynik badania TK
badanie tk wykonano po podaniu środka kontrastowego
Stan po mastektomii prawostronnej.
We wnęce prawej widoczna jest miękkotkankowa, patologiczna masa guzowata o orientacyjnych wymiarach 3,3 cmx 3,9 cm otoczona drobnymi pasmowatymi wypustkami penetrującymi w otaczający miąższ płucny.
Zmiana nacieka oskrzele pośredne wraz z podziałem, początkowy odcinek oskrzela dolnopłatowego zawężając jego światło oraz oskrzele środkowopłatowe, zamykając jego światło, powodując niedodmę części podstawowej płata środkowego ze zmniejszeniem jego objętości.
W płacie górnym płuca lewego, obwodowo, widoczne sa dwa zagęszczenia guzkowe o średnicach 0,7 cm i 0,6 cm otoczone pasmowatymi zagęszczeniami, z których cześć łączy się odcinkowo pogrubiałą opłucna.
Opisywane zmiany mogą odpowiadać zmianom meta.
Poza tym obraz miąższu płuc w normie do wieku.
W oknie aortalno-płucnym, podostrogowo i w górnym biegunie wnęki prawej widoczne są węzły chłonne wielkości od 11 do 16 mm.
Hipodensyjne ogniska w prawym płacie tarczycy ( śr. do 0,8 cm)
Zaburzenia perfuzji wątroby.
to cały wynik badania.
POZDRAWIAM
Rafał
[ Komentarz dodany przez Moderatora: DumSpiro-Spero: 2011-08-07, 10:57 ]
Zamieniłam tekst pisany wielkimi literami na zwykły (pogrubiony), teraz jest czytelniej.