Witajcie,
U mamy mojej żony w kolonoskopii wykryto guz
Cytat: |
w zagięciu odbytniczo - esiczym, na głębokości około 15 -17 cm twardy guz, obejmujący około połowę obwodu jelita, łatwo krwawiący przy dotyku. |
W opisie kolonoskopii lekarz napisał "guz prawdopodobnie nowotworowy".
Do tego ma takie objawy takie jak utrata masy ciała oraz incydentalne krwawienie przy wypróżnianiu.
Dodatkowo zmiany zapalne
Cytat: |
"Podejrzenie wrzodziejącego zapalenie jelita grubego" |
- myślę że było niewykryte przez lata i jest mocno prawdopodobne, że guz jest efektem tego zapalenia.
Nie wiemy jak długo miała jakieś objawy - jest to osoba która praktycznie nie chorowała na nic i lekarzy dotąd unikała, taki swoisty tytan pracy i nie narzekania. Nawet na ten moment nie chce słyszeć za bardzo o zwolnieniu, choć ma już emeryturę (praca w biurze).
Na ten moment czekamy na wyniki badania mikroskopowego próbek (czas oczekiwania 3 tygodnie). Nie chcemy tracić czasu - jest uzasadnione podejrzenie nowotworu złośliwego.
Pytania:
• Czy przed otrzymaniem wyniku badania histopatologicznego możemy jechać do szpitala specjalistycznego (Centrum Onkologii) by tam zrobić diagnostykę i ewentualne leczenie?
Czy przyjmą nas ze skierowaniem od lekarza oraz wynikiem badania z kolonoskopii i ewentualnie kartą DiLO ?
• Czy warto poprosić lekarza rodzinnego o wydanie karty DiLO ? Nie wiem znam dokładnie konsekwencji jej wydania, ale z tego co wstępnie przeczytałem to może być przydatna.
• który szpital polecacie do leczenia raka jelita grubego ? Najbliżej nam do Bydgoszczy oraz Gdańska. Ewentualnie jeśli ktoś zna lekarza który może pomóc wejść w ich system to poproszę.
• Profilaktycznie w jakim wieku dzieci powinny sobie zrobić kolonoskopię? Mama ma obecnie 64 lata. Powinny czekać do 50roku życia czy zrobić wcześniej?
Z góry dziękuję za pomoc.