Moja Żona robiła dziś gastroskopię, w sumie ja ją wysłałem bo miała czasami nieświeży zapach z ust. Zapach minął ze 2 miesiące temu, ale na badaniu wyszło:
D37.1 Nowotwór o niepewnym lub nieznanym charakterze
Przełyk wpust bez zmian. Linia Z prawidłowa. Żołądek podatny na insuflację zawierający treść czystą. Błona śluzowa antrum żołądka zmieniona zapalnie. W trzonie w okolicy krzywizny dolnej i ściany tylnej twarda podśluzówkowa zmiana śr. ok. 2 cm. Śluzówka ponad zmianą ruchoma. Pobrano wycinki do badania histo-pat. Odźwiernik kształtny, drożny. Opuszka i część zstępująca dwunastnicy bez zmian. Nagłośnia i struny głosowe bez zmian.
DGN: Gastris antralis. Tu submucosus ventriculi
Test ureazowy: ujemny
Zalecenia: wskazane badanie EUS
Wiem, że teraz trzeba iść na EUS i odebrać wyniki his-pat. Ale czy ktoś z Was może opisać jak to ogólnie zinterpretować na tym etapie, czy to wygląda jakoś bardzo źle czy raczej nie ma się czym martwić ? Wiem, że to może zabrzmieć dziwnie, ale dziś spadło to info znienacka i nie wiem co myśleć. Z góry dziękuję...
Wiem, że teraz trzeba iść na EUS i odebrać wyniki his-pat.
Dokładnie tak.
buuuubi napisał/a:
czy to wygląda jakoś bardzo źle czy raczej nie ma się czym martwić ?
Nic Ci na to pytanie nie odpowie, bo jest coś u żony co nie powinno być ale czy są to zmiany zapalne, czy niegroźne inne zmiany czy jednak coś złośliwego na to sa w stanie odpowiedzieć tylko dalsze badania a przede wszystkim hist.pat.
Rozpoznanie wstępne: Drobne wycinki błony śluzowej żołądka bez zmian patologicznych. Do części z nich przylegają pasma tkanowe zbudowane z wrzecionowatych komórek bez atypii, bez figur podziału mitotycznego. Z uwagi na obraz endoskopowy (guz podśluzówkowy) zlecono dodatkowe barwienia imuunohistochemiczne pod kątem GIST.
Uzupełnienie rozpoznania: Wrzecionowatokomórkowe pasma tkankowe mają immunofenotyp: SMA+, CD117-, CD34-, Ki67: 0%. Powyższe pasma mogą pochodzić ze skośnie skrojonej muscularis mucosae. Obraz histologiczny nie upoważnia do wyciągania wniosków diagnostyczych ponieważ nadesłane wycinki mogą nie być reprezentatywne.
W niedzielę mamy EUS.
Jakieś opinie na temat powyższego badania ? Z góry dziękuję
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum