mój mąż przeszedł operacje na góza mózgu 6cmx6,3cmx5.2cm,
zlokalizowany głównie w obrębie prawego płata skroniowego i częsciowo w ciemieniowym.
Badanie histopatologiczne wykazało naciek niskozróżnicowanego raka gruczołowego:
ck7-reakcja (+) w części komórek, ck20 (-), TTF1 (-). Barwienie na śluz (mucikarmin) - dodatnie zewnątrzkomórkowo.
Lekarze nie mogą znaleźć pierwotnego raka, mimo różnych badań.
Badanie PET wykazało zmiany naciekowej dołu podskroniowego prawego,
która nacieka mięsień boczny, niszczy skrzydło większe kości skroniowej i penetruje do środowego dołu czaszki.
Zmiany naciekowej skrzydła większego kości klinowej prawej z odcinkową destrukcją ściany oczodołu.
W obrębie ściany przyśrodkowej i górnej obu oczodołów widoczne są drobne ogniska osteolityczne.
Na początku listopada była operacja a obrzęk mózgu nadal sie utrzymuje.
Obecnie przechodzi radioterapie, czuje sie dobrze.
Na skierowaniu na radioterapie napisano symbole: C79.3, C80, C71.8
Prosze o opinie.
Czy ktoś sie spotkał z tak długo utrzymującym się obrzękiem mózgu,
Czy jest to bardzo groźne?
Jakie są rokowania?
Witaj!
Rokowanie w przypadku nowotworów o nieznanym umiejscowieniu pierwotnym jest najczęściej niekorzystne - Twój Małżonek cierpi na nowotwór w ostatnim stadium (operowano przerzut odległy). Jedyną nadzieję daje pewne prawdopodobieństwo, że wykonana operacja przerzutu była zabiegiem radykalnym (usunięto wszystkie komórki gruczolakoraka). Jednak ze względu na szeroki naciek na tkankę kostną wydaje się ono niewielkie.
Nawet gdyby nie udało się odnaleźć lokalizacji pierwotnej nowotworu to wykonane badania pomogą znaleźć odpowiedni schemat leczenia paliatywnego, które przedłuży Małżonka życie i uczyni je bardziej komfortowym.
Bardzo mi przykro, że nie mam dla Ciebie lepszych informacji.
Pozdrawiam serdeczne i życzę dużo siły.
_________________ Weryfikuj/porównuj/krytykuj moje wypowiedzi - nie jestem nieomylny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum