Komentarze nie związane bezpośrednio z historią choroby znajdują się w => tym wątku <=
Bardzo mocno proszę o pomoc.
Sprawa dotyczy mojego taty, u którego kilka dni temu wykryto guza prawego
płuca.
Dokładny opis
tomografii komputerowej wygląda następująco:
Nieregularny guzowaty naciek npl wnęki prawej widoczny ok. 23 mm od rozwidlenia tchawicy. Szerzy się okołownękowo wzdłuż centralnych pęczków naczyniowo-oskrzelowego wszystkich płatów tego płuca.
Największa masa guza penetruje w obręb centralnej części płata górnego. Łączne jego wymiary wynoszą ok. 62x512x40 mm. Guz obejmuje i zwęża żyłę płucną górną i tętnicę górnopłatową prawą, nacieka i zamyka oskrzela segmentarne do segmentu III i I. Szerzy się wgłąb miąższu płata górnego drogami chłonnymi. Widoczne początkowe zmiany niedodmowe. Powiększone węzły chłonne wnęki prawej zlewają się ze zmianą npl. Powiększone węzły chłonne śródpiersia, zwłaszcza przytchawiczy dolny prawy i podostrogowe. Węzły chłonne wnęki lewej niepowiększone.
Pojedynczy powiększony węzeł chłonny nadprzeponowy w okolicach rozwtoru przełykowego. Liczne drobne węzły chłonne okołoaortalne. Tchawica oraz oskrzela główne bez widocznych patologii.
Liczne drobnoguzkowe zagęszczenia oraz nawarstwienia opłucnowej po stronie prawej. Nawarstwienia opłucnowe oraz drobnoguzkowe zgrubienia opłucnej płuca lewego o mniejszym stopniu nasilenia w porównaniu ze stroną prawą. Drobne pęchrze rozedmowe obwodowo w segmencie I oraz przyaortalnie w części podstawowej płuca lewego.
Objęty badaniem układ kostny bez zmian o charakterze npl.
Obustronne pogrubienie nadnerczy.
Wnioski:
Naciek npl wnęki prawej z największą penetracją w obręb płata górnego z przerzutami do węzłów chłonnych śródpiersia.
Niejednoznaczny obraz nadnerczy - nie można wykluczyć meta.
Tata ma 54 lata, pali od ok. 30 lat i jest w grupie ryzyka (rodzice i brat zmarli na raka). Od 2 miesięcy ma objawy: kaszel i pwlocina, wahania temperatury. Ogólnie czuje się dobrze.
Wiem, że potrzebne są dodatkowe badania (tata za kilka dni idzie do szpitala związanego z chorobami płuc) ale bardzo proszę o napisanie na ile stan jest poważny i jakie są rokowania na podstawie przedstawionego przeze mnie opisu.
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
[ Komentarz dodany przez: absenteeism: 2011-01-30, 20:20 ]
Wydzielam post do osobnego wątku, zgodnie z Regulaminem Forum.