Gabi, nie zwróciłam na to uwagi, ponieważ link do treści skopiowałam jako tam zalogowana.
Jestem zarejestrowana na tej stronie - jako pielęgniarka, wiem, że tam logują się również pacjenci. Nie wiem czy mają dostęp do wszystkich artykułów.
Spróbuj się zarejestrować jak pacjentka. W razie braku dostępu do interesujących Cię tematów - daj znać.
[ Dodano: 2015-02-27, 09:30 ]
Całość wypowiedzi zawarta jest w nagraniu wideo. Odsłuchując - zapisywałam słowo w słowo z wypowiedź pani profesor. Oto treść:
"Ból nowotworowy jest bardzo silny i uderza we wszystkie systemy obronne, autonomiczne. Musi się bardzo starać onkolog, żeby wyleczyć tego człowieka, a nie wyleczy z tego powodu, że on cierpi i ból go wykańcza. Po prostu ból jest śmiertelny.
Tak wielu lekarzy określa ból w chorobie nowotworowej jako objaw, a on jest udzielnym zespołem chorobowym. Lekarz nie jest nagradzany za to, że walczy z bólem, czy że włącza leczenie objawowe, nie jest nagradzany a nawet bym powiedziała, że jest karany.
Dlatego, że musi się wysilać, musi mieć specjalną receptę, musi wpisać tam odpowiednie... przede wszystkim nazewnictwo tych leków w grupie środków odurzających już przeraża pacjenta, rodzinę i lekarza.
To po co mam mieć problem.
I wreszcie mamy ten lek (dodałam - Targin) refundowany dla naszych pacjentów, bo on bardzo jest drogi na 100% a tych chorych z zaparciami poopiodowymi jednak mamy sporo.
Ten lek selektywnie jest skalowany wręcz dla takich chorych, nie leczy zaparć tylko blokuje występowanie zaparć, a jednocześnie działa przeciwbólowo."
Następnej części jest wypowiedź dr. Woronia - który omówił zasadę działania , charakterystykę leku, omówił skład i działanie leku.
Opisał również reakcję pacjentów onkologicznych ( efekty, skuteczność) na lek, i zespół tzw. objawowy i zespół jelita narkotycznego.
Pominęłam tę treść ze względu na ścisłe naukowy ich charakter.
Na zakończenie pani dr Pyszkowska stwierdziła, "że jeżeli ktoś nie zwalcza bólu nowotworowego u pacjenta, to nie jest ukarany a powinien być ukarany."
<< koniec >>