Witam, moja mama trafila do szpitala na operacje związaną ze złamaniem ręki. Wczesniej jednak strasznie urósł jej brzuch. Dostała skierowanie na USG które zrobiono jej przy okazji w szpitalu. Okazało sie, że przyczyną powiększenia brzucha jest wodobrzusze. Pozatym wykryto torbiel na macicy który ma być usunięty operacyjnie za tydzień (wczesniej nikt tego nie podejrzewal). Przejrzałam w internecie różne tematy i wszyscy piszą, że wodobrzusze jest spowodowane przez nowotwór złośliwy który cechuje się dużą śmiertelnością. Czy istnieje szansa ze w tym przypadku jest inaczej, że wodobrzusze nie jest spowodowane torbielem??wiem ze nie podalam duzo informacji ale bardzo prosze o odpowiedź.
Przejrzałam w internecie różne tematy i wszyscy piszą, że wodobrzusze jest spowodowane przez nowotwór złośliwy który cechuje się dużą śmiertelnością.
Przejrzałem - bardzo pobieżnie - internet i spotkałem zdania mówiące, że przyczyną nie koniecznie musi być nowotwór:
krótko w wikipedii, więcej w tym artykule.
Jednak nowotwory są jedną z bardziej znaczących potencjalnych przyczyn, dlatego oczywiście nie należy tego objawu lekceważyć i koniecznie trzeba ustalić przyczynę wodobrzusza, tym bardziej że i pozostałe jego możliwe nienowotworowe przyczyny też nie są błahe.
lala89 napisał/a:
Czy istnieje szansa ze w tym przypadku jest inaczej, że wodobrzusze nie jest spowodowane torbielem??
Tak, jest taka możliwość. Trzeba jednak koniecznie określić jego przyczynę i podjąć stosowne leczenie.
W Waszej sytuacji wydaje mi się konieczna gruntowna diagnostyka w celu:
1. Określenia czy mamy do czynienia z nowotworem i jeśli tak, to jakiego rodzaju, stadium, oraz podjęcia jego leczenia,
2. Określenia przyczyn wodobrzusza i - analogicznie jak wyżej - podjęcia ich leczenia.
Pozdrawiam.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
dziekuje bardzo za odpowiedz.
pytałam sie mamy i mowiła ze miała robione badania które wykazały ze watroba,trzustka i inne organy sa zdrowe. ma tylko podwyzszone białko. no i oczywiscie spory torbiel.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum