Miesiąc temu odkryłam, że mam ziarnicę. Wynik histopat. NS I, w usg wychodziły węzły nadobojczykowe a w rtg w śródpiersiu 45x25 mm. Zero objawów ogólnych, czuję się dobrze. Lekarz sugerował 4 cykle ABVD i za tydzień pierwszy wlew.
Dziś odebrałam wyniki PET i jestem załamana. Czy ktoś miał podobnie? Masy są ogromne, SUV bardzo wysokie i jeszcze podejrzenie zajęcia szpiku. Wizyta u lekarza dopiero za tydzień....
Węzły nadobojczykowe prawe w pakiecie 22x18, suv 21,79/26,10
Węzły śródpiersia prawego 17x22, suv 8,05/10,18
Węzły okołotchawiczne prawe, dolne, górne 37x56, suv 20,13x26,51
Masa miękkotkankowa śródpiersia przedniego 73x28x80, suv 20,63, 26,64
Węzeł okołooskrzelowy płucny prawy 11x11 suv: 3,64/3,70
Rozlany wzorst metabolizmu FDG w przestrzeniach szpikowych trzonów kręgów z maksimum w kręgu TH10SUV 4,95/5,56
Czynny proces rozrostowy o charakterze złośliwym (bulky) w wielu grupach węzłów powyżej przepony. Kinetyka metabolizmu FDG w przestrzeniach szpikowych może sugerować zajęcie szpiku kostnego.
Wiem, że pewnie skierują mnie na biopsję szpiku, ale czy to możliwe, aby zajęty był szpik, a płuca, wątroba i śledziona czyste?
Czy to możliwe, aby z NS I "wskoczyć" na IV?
Jakie są rokowania w IV? Czy szansa wyleczenia tego 6 cyklami ABVD i radio jest czy raczej ostrzejsza chemia i dłużej?
A jak z szansą na brak nawrotów? Czy jak zdiagnozują mi IV to szanse na całkowite wyleczenie będą bardzo małe?
Ziarnica złośliwa ma dobre rokowania, nawet w III i IV stopniu zaawansowania. W III i IV stadium ziarnicy złośliwej odsetek 5-letnich przeżyć bez kolejnej wznowy sięga nawet ok. 80%. Oprócz stopnia zaawansowania są jeszcze inne czynniki rokownicze. Dlatego tak jak pisze Tam-tam-taram, dobrze byłoby abyś załączyła wszystkie wyniki.
Miesiąc temu wyczułam powiększony węzeł nadobojczykowy. Na usg wyszły węzły 27x22 i skierowanie na biopsję. Wycieto dwa węzły nadobojczykowe.
Histopatologicznie Ziarnica złośliwa typ NS I
IHC: CD 30 (+), CD 15 (+), CD 3 (+) odczyn rozlany w komórkach nienowotworowych, CD 20 (+) w pozostałościach utkania węzła
RTG płuc wskazał owalny cień w śródpiersiu górnym 45x25 mm.
3 tygodnie temu lekarz skierował mnie na PET i 6.11 mam przyjść zrobić krew i już dostać pierwszą chemię. Pewnie jak leakrz zobaczy wynik PET to skieruje mnie jeszcze na biopsję szpiku przed podaniem chemii. PET pokazał inne okolice i to podejrzenie zajęcia szpiku.
Zastanawiam się czy to jest możliwe aby zajęte były węzły nad przeponą i szpik bez zajęcia wątroby, śledziony, płuc i bez objawów ogólnych.
[ Dodano: 2012-10-31, 11:33 ]
TK miałam, ale wyniki dopiero za tydzień przed wizytą u lekarza.
Miesiąc temu robiłam badania krwi, limfocyty obnizone do 12, neutrocyty lekko podwyższone, krwinki białe na górnej granicy normy, płytki i czerwone w norsmie, ale OB 46 i lekarz powiedział, że to czynnik ryzyka.
Czy patrząc na mój PET widać jeszcze jakieś inne czynniki ryzyka?
Aniu, musisz poczekać na diagnozę lekarza, który dokładnie Cię przepyta o objawy itp. Może on postawić przy symbolu NS I literę np. B oznaczającą że pojawiły się objawy typu nocne poty, utrata wagi czy swędzenie skóry, albo X przy dużej masie guza. Lepiej żeby tych czynników nie było, ale nawet jak są, to ta choroba zazwyczaj bardzo dobrze reaguje na chemioterapię. Zresztą sama zobaczysz, jak gad ucieka
Polecam Ci ten przewodnik - ogólny o chłoniakach http://www.przebisnieg.or...k_chloniaki.pdf
Mi pomógł na początku choroby, kiedy trudno mi było na raz pojąć medyczną terminologię.
Z wyniku PET-a, nawet jeśli nie byłoby nacieku w szpiku widać, że to jest co najmniej II stopień zaawansowania. Oprócz węzłów chłonnych, widać, że jest guz w śrópiersiu. Jak również wskazał lekarz, OB jest ponad normę i to też jest jeden z czynników niekorzystnych. Ae ziarnica złośliwa pomimo różnych czynników niekorzystnych pozostaje nowotworem o dobrych rokowaniach.
Pozdrawiam
_________________ Człowiek ma dwa życia. To drugie zaczyna się wtedy, gdy zrozumiesz, że życie jest tylko jedno.
Choroba moim nauczycielem, nie panem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum