Rak płaskonabłonkowy rogowaciejący dziąsła i policzka
Mam pytanie odnośnie radioterapii, tj. dawki i nazwy, szumak nigdzie nie mogę nic znaleść.
Rak policzka płaskonabłonkowy rogowaciejący z przeżutami do węzłów chłonnych i na 2 policzek.
Była jedna operacja po 4 miesiącach następna gdyź był przeżut z lewej na prawą oba wycięte. W ciągu 5 miesięcy 2 operacje teraz radio :(
To tyczy mojego Taty podał mi to co teraz dostaje, tylko, że ja tego nie mogę w żaden sposób odczytać.
Zależy mi na wiedzy, czy to nie jest duża dawka, czy ktoś miał podobną.
eko,
Tata ma otrzymać dawkę całkowitą 66Gy, to nie jest najwyższa dawka stosowana w napromienianiu radykalnym.
Czy Tata ma jedynie naświetlania? Bez chemioterapii?
Jeżeli chcesz od nas precyzyjniejszych odpowiedzi to poprosimy o więcej danych ( pierwotne zaawansowanie raka, zakres operacji, opisy badań obrazowych - tk, mri).
Przy pierwszej operacji miał wycinany policzek i część szczęki z marginesem i węzły chłonne. W 2 policzek i migdał, przy drugiej operacji miał jedną chemię. Teraz ma te naświetlanie i mówi, że później chyba chemię. Diagnoza pierwszego to rak płaskonabłonkowy rogowaciejący dziąsła i policzka lewego G2pP1N2b.
Wracając do pierwszego pytania, czy ta moc radioterapii jest bardzo wyniszczająca? Mój Tata ma 68 lat
Generalnie chodzi o to, żeby radioterapia była wyniszczająca dla nowotworu. Skutki uboczne u chorego mogą być bardzo różne - najlepiej przejrzyj w tym dziale wątki poświęcone rakowi policzka, języka, nosogardła, migdałka. Znajdziesz bardzo dużo wskazówek i informacji na temat działania rth, skutków ubocznych, sposobów pielęgnacji jamy ustnej i przełyku.
Dane dotyczące zaawansowania i leczenia, które podałeś, są niedokładne. Najlepiej jest wkleić jako załącznik cały wypis ze szpitala, wynik histpat wyciętego guza, inne wyniki badań.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum