osoba bardzo mi bliska ma raka na płuc!!!nie ma zadnych objawow choroby, czasami kaszel, zadnego krwioplucia , dobry apetyt, zadnego zmeczenia, czasami złe samppoczucie, ale wiadomo ...... powiedzcie prosze mi czy moja mama m ajakies szanse na wyleczenie??? prawdopodobnie bedzie leczona radioterapia, to jest rak niedrobnokomorkowy, gruczołowy lub cos takiego, bardzo sie martwie, o ta osobe, błagam powiedzcie mi czy sa przypadki wyleczenia radioterapia???
Aby przybliżyć Ci jakiekolwiek statystyczne dane na temat rokowania, niezbędne jest byś podała stopień zaawansowania choroby Twojej mamy. Czy to IIIB?
Informację o tym powinnaś znaleźć w wynikach badań mamy - a najprawdopodobniej w wypisie szpitalnym, jeśli mama była diagnozowana w trakcie pobytu w szpitalu.
Leczenie radykalne napromienianiem nie jest w raku płuca tak skuteczne jak leczenie chirurgiczne, jednak stanowi terapię, która w leczeniu skojarzonym z chemioterapią daje szanse na wyleczenie.
Wszystko zależy od: stopnia zaawansowania choroby, rozpoznania histopatologicznego oraz ogólnego stanu zdrowia pacjenta.
Jeszcze jedno: radioterapia -by móc dać szansę na wyleczenie- powinna być zastosowana w dawce radykalnej; naświetlania paliatywne (mniejsze dawki) nie prowadzą do wyleczenia.
Jeśli chciałabyś dowiedzieć się czegoś więcej - przytocz tu proszę wyniki badań (np. TK klatki piersiowej) oraz wnioski zawarte np. karcie wypisowej ze szpitala.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum