Witam serdecznie!
Mam prosbe o interpretacje wynikow mojej mamy.
Przedstawiam tylko wyniki TK, wszystkie pozostale (USG jamy brzusznej, morfologia, mammografia itd. sa caly czas w normie).
W maju 2009 mama przeszla operacje usuniecia nerki i nadnercza (gruczolak nadnercza 2,5cm i rak chromofobowy nerki 7,5cm bez naciekania).
Teraz przyszla chyba pora na pluca...
TK - marzec 2009
W badaniu TK w gornym biegunie nerki prawej widoczna jest gladkokonturowana zmiana torbielowata 5cm x 6cm x 6cm.
W lokalizacji prawego nadnercza widoczna jest gladkokonturowa zmiana ogniskowa 2,4cmx2cm odpowiadajaca zapewne niewielkiemu gruczolakowi o typie incydentaloma.
Pozostale narzady brzuszne przedstawiaja sie prawidlowo.
Nie uwidoczniono obecnosci powiekszonych wezlow chlonnych.
W zakresie badania widoczne znaczne pogrubie oplucnej w prawym zachylku przeponowo-zebrowym z obecnoscia w pogrubialym odcinku tej oplucnej drobnych depozytow powietrza.
Ponadto w lokalizacji segmentu 8 lewego pluca widoczne sa dwie miekkotkankowe zmiany guzkowe sr. 3mm? Czesci konste bez cech kostnej destrukcji.
TK - czerwiec 2009
W badaniu TK klatki piersiowej przepona po stronie prawej nieco wyzej ustawiona.
Plat dolny pluca prawego o zmniejszonej objetosci ze zmianami niedodmowymi segmentow przypodstawnych z cechami zmian marskich oraz rozedmowo zmienionych seg. 6 w obrebie ktorego nieznacznie rozstrzeniowo poszerzone swiatlo oskrzeli.
Skupisko zageszczen wloknistych z zageszczeniem rysunku plucnego widoczne rowniez w lokalizacji seg. 5 pluca lewego z obecnoscia zrostow oplucnowych i oplucnowo osierdziowych na tej wysokosci.
Poj. zageszczenia wlokniste widoczne jedynie w seg. 3 tego pluca.
Poza tym w zakresie miazszu pluc innych zmian ogniskowych nie wykazano.
Serce w calosci wieksze. Nieco powiekszone rowniez tetnice plucne.
Poza tym struktury srodpiersia przedstawiaja sie prawidlowo.
Nie wykazano obecnosci powiekszonych wezlow chlonnych srodpiersia ani wnek.
Torbiel korowa gornego bieguna nerki lewej o sr. 1,8 cm.
Poza tym podprzeponowe czesci narzadow miazszowych jamy brzusznej objete zakresem badania zmian ogniskowych nie wykazuja.
TK - sierpien 2010
Niedodma plata dolnego pluca prawego, w lokalizacji seg. 6 - miazsz w tym obszarze jest bezpowietrzny, na tle bezpowietrznego miazszu widoczne jest swiatlo poszerzonych rozstrzeniowo oskrzeli.
Rozedma zastepcza pozostalego miazszu prawego pluca.
Niedodma seg. 5 dolnego jezyczka plata gornego lewego pluca.
W segmencie 8 i 9 plata dolnego pluca lewego obwodowo widoczne sa dwa okragle guzki o sr. 4 mm i 4,3 mm, przyoplucnowo w seg. 10 obecny jest guzek o sr. 5,5 mm - moga odpowiadac zmianom meta???
Ponadto w segmentach przypodstawnych lewego pluca widoczne sa pasmowate zageszczenia o charakterze wloknistych blizn miazszowych.
Serce nieco powiekszone. Umiarkowanie powiekszone tetnice plucne.
Poza tym struktury srodpiersia przedstawiaja sie prawidlowo.
Nie wykazano obecnosci powiekszonych wezlow chlonnych srodpiersia ani wnek.
Objete obszarem badania struktury kostne poza zmianami zwyrodnieniowymi kregow piersiowych innych zmian ogniskowych nie wykazuja.
W objetym badaniem miazszu lewej nerki, w jej gornym biegunie widoczne jest hipodensyjne ognisko sr. 24 mm, najprawdopodobniej torbiel - do odrebnej diagnostyki jamy brzusznej USG.
Mama od 2 lat jest pod stala opieka urologa i pulmonologa.
Po ostatnim TK pulmonolog skierowal ja na bronchoskopie z podejrzeniem przerzutow.
Na wynik czekamy natomiast sam opis badania jest niejednoznaczny.
Lekarze skierowali mame na badanie PET.
Mama czuje sie swietnie, nie ma kaszlu ani zadnych innych delegliwosci.
Czy ktos moze pomoc w interpretacji, ja caly czas mam nadzieje, ze to nie sa przerzuty.
Dzieki za wszelka pomoc!
MJ
[ Komentarz dodany przez: absenteeism: 2010-09-06, 21:26 ]
Ponieważ pierwotnym nowotworem był rak nerki, przenoszę temat do odpowiedniego działu.