Witam.
U mojego dziadka (73 lata) stwierdzono 8 cm guza płuca lewego z naciekami na aorte płucną. Wynik bronchoskopii to Carcinoma planoepitheliale... na węzłach chłonnych nie ma zmian, niestety opis badania był bardzo ubogi.. co potwierdził chirurg, do którego zostaliśmy skierowani... nie mogę w tej chwili przedstawić dokładniej badań ale postaram się to nadrobić w weekend. W środę ma się zebrać konsylium lekarzy by stwierdzić czy da się operować tego guza.
Staram się rozszerzyć moją wiedzę ale to co czytam w internecie to jakaś czarna magia dla mnie. Czy ktoś może mi napisać czy ten guz jest bardzo złośliwy i czy znacie może jakiś dobrych chirurgów w Lublinie ?
Z góry dziękuję .
Carcinoma planoepitheliale to nowotwór złośliwy.
Nie mamy informacji nt. cechy G, a więc stopnia złośliwości histologicznej, jednak niezależnie od niej jest to i tak nowotwór złośliwy.
Mój dziadek ma płaskonabłonkowego raka lewego płuca. Nieoperacyjny ze względu na zbyt małą wydolność płuc. Jest po chemioterapi a teraz przez tydzień przyjmował radioterapię. Dziadek ogólnie czuje się nieźle ale ma bardzo męczący i duszący kaszal podczas, którego występuje silny ból naświetlanego płuca. On twierdzi że ten kaszel "nie odrywa się " W związku z tym mam pytanie czy pomocne mogą być inhalacje i z czego je robić. Czy zwykłym inhalatorem czy nebulizatorem? Jak pomóc mu żeby ten kaszel nie był taki męczący ?
[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2013-11-04, 21:40 ] Masz już swój wątek na Forum, nie ma potrzeby zakładać nowego i jest to niezgodne z Regulaminem.
Wątki scalone.
W związku z tym mam pytanie czy pomocne mogą być inhalacje i z czego je robić.
O takich rzeczach decydować może tylko lekarz prowadzący pacjenta.
Nikt nie weźmie na siebie odpowiedzialności polecania inhalacji dla pacjenta, którego żadnych wyników nie znamy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum