PILNIE PROSZĘ O INTERPRETACJĘ WYNIKU RTG KLATKI PIERSIOWEJ
U mojego taty lekarz wyodrębnił w dolnym biegunie wnęki prawej owalne zacienienie o średnicy 1,5 cm. Poza tym miąższ płucny bez zagęszczeń ogniskowych, krążenie małe bez zaburzeń hemodynamicznych, serce nie powiększone, aorta prawidłowa, jamy opłucne wolne. Bardzo proszę o odpowiedź, co to może być. Załączam obraz rtg.
• Kiedy było wykonane poprzednie RTG (i czy była obecna również ta zmiana)?
• Z jakiego powodu wykonano obecne RTG?
• Czy w ostatnim okresie tata choruje na cokolwiek? Stany zapalne dróg oddechowych? Kaszel? Stany podgorączkowe/gorączka? Osłabienie? Inne objawy?
• W jakim wieku jest tata i czy jest/był palaczem tytoniu?
Poprzednie rtg w 2008 roku, również załączam zdjęcie, nic ono nie wykazało. Tata miał robione badania okresowe (robi je co 2 lata). Za miesiąc kończy 49 lat, palił ok. 30 lat, od kilku miesięcy już nie pali, chciał rzucić, zadbać o zdrowie, a tu taki szok. Nie kaszle, nie ma innych objawów, trochę chorował w zimie, ale to były grypy (po antybiotykach przeszło). Jesteśmy załamani, czy to jest rak?? Bardzo proszę o odp.
W mojej ocenie wskazana jest diagnostyka zmiany w płucu prawym. Być może mamy do czynienia ze zmianą litą przywnękowo w polu dolnym w okolicy oskrzela dolnopłatowego. Ta zmiana nie musi być nowotworem płuca, ale może nim być.
Odradzam wykonywanie tomografii komputerowej we własnym zakresie, gdyż nie rozwiązuje ona żadnych problemów, a jest jedynie wyjściem do diagnostyki. Najlepszą opcją kompleksowej diagnostyki jest krótka i względnie pilna diagnostyka w oddziale chorób płuc.
Z wynikiem rtg udajcie się do lekarza rodzinnego i poproście o skierowanie do Oddziału Chorób Płuc.
Dziękuję za odpowiedzi, jutro tata idzie do pulmonologa, dostał skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu. Proszę mi napisać, czy jest to duża zmiana i czy można by ją usunąć (chodzi mi o umiejscowienie).
Chłopski rozum podpowiada, że 1,5 cm to niedużo. Niestety to nieprawda. Rtg pozwala nam stwierdzić (a i to nie zawsze) czy obraz jest prawidłowy czy nie. Bez kompleksowej oceny nie możemy stwierdzić czy:
-wogóle w klatce piersiowej jest jakaś patologia,
-jeżeli jest, to czy podejrzewamy nowotwór,
-jeżeli to nowotwór, to jaki,
-jeżeli wiemy już wszystko, to jak możemy to leczyć.
Musisz uzbroić się w cierpliwość=spokój. Niczego nie bagatelizować, ale i nie spalać się przedwcześnie.
Tato właśnie pojechał do pulmonologa na wizytę, jak będę wiedziała coś więcej, to się odezwę. Dziękuję bardzo za odpowiedzi.
[ Dodano: 2010-04-12, 09:21 ]
Pani pulmonolog powiedziała, że to jest tylko zwapnienie, nawet nie proponowała badania tk, ale tatuś się uparł, więc dała skierowanie. Powiedziała, że chyba prędzej by umarł z nerwów, bo raka nie ma. Mam nadzieję, że ma rację.
[ Dodano: 2010-04-12, 09:32 ]
Dziękuję naprawdę bardzo za szybkie odpowiedzi, jesteście wspaniałymi ludźmi, którzy przejmują się losem innych. Pozdrawiam.
Tomografia ma szansę w przyszłości stać się badaniem przesiewowym, szczególnie wśród wieloletnich palaczy. Nie zaszkodzi więc, że zostanie wykonana.
W RTG nie da rady ocenić ew. zmian w śródpiersiu, w tym najczęściej w ogóle nie widać powiększenia węzłów chłonnych. Jeśli tata palił przez 30 lat, TK jest dobrym rozwiązaniem diagnostycznym.
Gdy będziecie mieć już opis TK - jeśli zechcesz - przytocz go tu.
Z całego serca życzę Wam pomyślnego wyniku.
pozdrawiam ciepło.
Witam W wyniku tomografii nic nie wyszło, nawet zwapnienie, więc na szczęście tatuś jest zdrowy Albo rtg było źle zrobione, albo zwapnienie samoistnie znikło. Jeden z tego pozytyw, nikt w rodzinie więcej nie zapali papierosa!!! Dziękuję za wsparcie i pozdrawiam...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum