Witam serdecznie Was chorych oraz Waszych najbliższych. Forum śledzę od 2009r i jestem w podobnej sytuacji jak wielu z Was. U mojego męża (58l) w 2008r zdiagnozowano raka gruczołu krokowego T2aNxMO. Przeszedł leczenie hormonalne i na przełomie listopada i grudnia 2008 radioterapię: 25 naświetlań fotony X15MeV w dawce 260 cGy w CO.
W maju 2009r po trwających ok. 3 tyg problemach trawiennych wystąpiła żółtaczka. Po wielu badaniach i trzykrotnym protezowaniu przewodów żółciowych w lipcu 2009 przeszedł operację polegającą na całkowitym wycięciu trzustki z dwunastnicą i śledzioną i pęcherzykiem żółciowym. Wykonano zespolenie żołądkowo -jelitowe i przewodowo -jelitowe. W badaniu histopatologicznym stwierdzono adenocarcinoma duktale GII pancreatis ducti choledochi, węzeł chłonny z przerzutami raka pT2,N1.
Po sześciu tygodniach od operacji rozpoczął 6 cykli chemioterapii wg programu PG tj. cDDP 120mg, Gemzar 2000mg co trzy tygodnie bez dodatkowych podań Gemzaru.
Obecnie od miesiąca listopada 2010 jest w trakcie ponownej chemioterapii i otrzymuje Gemzar 6 cykl (3 dawki co tydzień i dwa tygodnie przerwy). Obecnie lekarz onkolog po ostatniej tomografii stwierdziła, że spróbuje wprowadzić Tarceve.
Czy może ktoś z Was jest leczony tym lekiem i może mi opisać jak przebiegało leczenie i jakich skutków ubocznych możemy się spodziewać.
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
Mąż jest po kolejnych badaniach KT jamy brzusznej po totalnej resekcji trzustki z dwunastnicą i splenektomii z powodu raka trzustki, z zespoleniem żołądkowo-jelitowym i przewodowo-jelitowym. W porównaniu z ostatnim badaniem z 10.2010r. zwraca uwagę znaczne pogrubienie ściany żołądka dochodzące do 20-25mm(w poprzednim badaniu grubość ściany żołądka była prawidłowa). Zatarta struktura tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej, przestrzeni zaotrzewnowej i miednicy małej.Ślad płynu w miednicy małej. Loża po śledzionie wypełniona przez pętle jelitowe. W loży po trzustce i przestrzeni zaotrzewnowej liczne zmiany węzłowe oraz rozległy naciek obejmujący duże naczynia oraz gałęzie aorty brzusznej: pień trzewny, t.krezkowa górną na całej długości oraz t.nerkową. Zmiany naciekowe w przestrzeni zaotrzewnowej szerzą się do poziomu t.krezkowej dolnej oraz ku przodowi częściowo obejmując krezkę jelitową. Górna część nacieku dochodzi do okolicy wnęki wątroby i obejmuje struktury naczyniowe w jej obrębie z wtórnymi zaburzeniami perfuzji w wątrobie. Zmian ogniskowych w wątrobie nie uwidoczniono. Bardziej niż w poprzednim badaniu poszerzone wewnątrzwątrobowe przewody żółciowe z obecnością gazu. Lewy moczowód w nacieku w przestrzeni zaotrzewnowej. Wodonercze lewostronne. Miąższ nerki lewej nie ulega wzmocnieniu kontrastowemu przy standardowym opóźnieniu 50sek. Torebka tej nerki o nierównych zarysach, szczególnie w biegunie dolnym, najpewniej na skutek objęcia naciekiem. Torbiel korowa dolnego bieguna tej nerki. Lewe nadnercze pogrubiałe, ulega słabszemu zakontrastowaniu niż prawe, bez guzków. Nerka prawa i prawe nadnercze prawidłowe. Nie stwierdza się zmian patologicznych narządów miednicy małej.Nie uwidoczniono ognisk meta w miąższu płucnym i układzie kostnym w zakresie badania. W porównaniu z badaniem z 10.2010 progresja zmian naciekowych.
Wyniki badań krwi
WBC 5,64 wart ref/4-11/
RBC 3,29 /4,5-6/
HGB 8,9 /13-17,5/
HCT 29,4 /41-53/
MCV 89,6 /81-89/
MCH 27 /26-33/
MCHC 30,1 /32-37/
RDW 19,8 /11-15/
PLT 952 /150-400/
MPW 8 /7-11/
PCTP 0,76 /0,14-0,36/
PDW 59,2 /40-60/
Sód 138 /137-145/
Potas 4,7 /3,5-5,1/
chlorki 101 /98-107/
glukoza 93 / 74-106/
mocznik 45 /19-43/
kreatynina 1,00 /0,66-1,25/
kwas moczowy 5,4 /3,5-8,5/
Aminotransferaza asparaginianowa 40 /17-59/
aminotransferaza alanionowa 41 /21-72/
Fosfataza zasadowa (ALP) 984 /38-126/
Ponieważ te wyniki nie są dobre mąż nie dostał kolejnej dawki gemzaru, jesłi wyniki się poprawia to lekarz powiedziała,że za miesiąc. Ale tak jak pisałam poprzednio dostał Tarceve w dawce 100mg 1xdziennie.
Proszę o interpretację tych badań oraz jakich skutków ubocznych leczenia Tarcevą możemy się spodziewać.
_________________ ''Nagle tak cicho zrobiło się w moim świecie bez CIEBIE" *27.06.2011*
U męża wystąpiła żółtaczka bilirubina całkowita wynosi 5,81 /norma 0,3-1,2/. Czy po opisanej wcześniej operacji możliwe jest wykonanie protezowania przewodów żółciowych?
Tak jak pisałam wcześniej mąż jest po totalnej resekcji trzustki z dwunastnicą i splenektomii z powodu raka trzustki, z zespoleniem żołądkowo-jelitowym i przewodowo-jelitowym. Protezowanie dróg żółciowych miał robione przed operacją, dwukrotnie się nie powiodło dopiero za trzecim razem żółć zaczęła spływać i została wykonana operacja. Mąż ma usuniętą trzustkę, dwunastnicę, śledzionę, część żołądka i woreczek żółciowy. Dlatego zastanawiam się czy jest możliwe wykonanie protezowania i czy jest jeszcze jakaś inna metoda odprowadzenia żółci.
Niestety po tej operacji nie można wykonać protezowania. W poniedziałek będzie konsultacja z chirurgiem. Czy coś da się jeszcze zrobić? Jestem załamana.
Mąż jest w szpitalu i dziś nie miał robionej bilirubiny dostał dwie jednostki krwi. Gastroenterolog powiedział, że nie ma możliwości wykonania ECPW ponieważ nie ma dwunastnicy i wykonane są zespolenia żołądkowo -jelitowe i przewodowo-jelitowe.
Obawiam się, że sytuacja jest z punktu widzenia chirurga bez wyjścia Żółtaczka jest spowodowana przenikaniem żółci do krwi bezpośrednio z najdrobniejszych kanalików wątroby. Prawdopodobnie są one zatkane komórkami rakowymi.
Przykro mi
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
Mąż miał dziś wykonane ECPW. Lekarz wykonujący stwierdził, że w przewodzie żółciowym mógł być kamyk lub złogi które nie przepuszczały żółci. Przewody żółciowe są nieznacznie poszerzone trzeba więc obserwować i sprawdzać poziom bilirubiny. Gdy dziś poszłam do męża przed zabiegiem zauważyłam, że jest trochę mniej żółty, ale on stwierdził,że widzę to co bym chciała widzieć. Czekam na pierwszy poziom bilirubiny.
_________________ "Zobaczyć świat w ziarenku piasku, Niebiosa w jednym kwiecie z lasu. W ściśniętej dłoni zamknąć bezmiar, W godzinie - nieskończoność czasu." - William Blake -
I znów choroba w rodzinie równo 4 lata od diagnozy u mojego MĘŻA.
W rodzinie na raka żołądka zmarł teść , na raka trzustki /gruczolakorak/ zmarł mój MĄŻ i teraz zdiagnozowano ten sam typ raka trzustki u brata MĘŻA. Czy moje dzieci w wieku 34 i 30 lat powinny wykonać takie badania genetyczne w kierunku dziedziczenia choroby nowotworowej? Który lekarz może wystawić takie skierowanie?
Hej, dzieci powinny wykonać badania genetyczne. Sama jestem córką obciążoną rakiem płuca i trzustki. Mój Tatuś, po walce odszedł w sierpniu 2012. Mój dziadek zmarł na raka płuca.Wykonaliśmy z bratem, juz po śmierci Taty badania genetyczne pod kątem obciążenia genu BRCA1 i BRCA2. Wystarczy skierowanie od lekarza rodzinnego do poradni genetycznej i tam wykonaja badania. My robiliśmy w poradni przy CO na Ursynowie w Warszawie. Bezproblemowo, bez kolejek, bez kłopotu.
_________________ 32 lata, rak szyjki macicy za mną. Myślałam, że guz trzustki mojego Tatusia mnie zabił. Ale nie, podniosłam się...żyję dla mojego Taty.
siluete dzięki za odpowiedź powiem dzieciom aby zrobiły sobie takie badania. Czy do lekarz rodzinnego potrzebne będą dokumenty potwierdzające wystąpienie tych nowotworów?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum