[ Dodano: 2022-07-10, 18:44 ]
Wklejam na szybko, nie obrobiłam ładnie zdjęć, nadal mam kiepskie wifi.
Z badań wynika, że nowotwór z całą pewnością jest zaawansowany miejscowo i niestety poprzez krwawienie powoduje objawy już bardziej ogólne jak niedokrwistość - obniżony poziom czerwonych krwinek i wyraźnie niska hemoglobina. Pobyt w szpitalu i zastosowane leczenie nie spowodowało poprawy/wzrostu tych wartości.
Czy nie było propozycji przetaczania krwi ( tzn.koncentratu krwinek czerwonych)?
Domyślam się, że lekarze chcą ustalić czy choroba jest zaawansowana miejscowo czy może są też obecne przerzuty odległe w innych narządach. Stąd badanie PET.
Być może w sytuacji zaawansowania lokalnego a w zasadzie lokoregionalnego będą próbowali zastosować chemioradioterapię - chociaż jest to leczenie obciążające i nie wiem czy byłoby możliwe do przeprowadzenie u tej chorej z konkretnymi dolegliwościami.
Jeżeli zapadnie decyzja o niepodejmowaniu leczenia przyczynowego ( przeciwnowotworowego) to absolutnie trzeba się zatroszczyć o dobrą opiekę paliatywną. Może to być opieka poradni paliatywnej albo hospicjum domowego. Na pewno przyda się zorganizowane leczenie przeciwbólowe, przeciwkrwotoczne i inne wg potrzeb. Piszę o tym ponieważ gdy kończy się opieka onkologa to pacjent z wyraźnymi dolegliwościami powodowanymi przez chorobę nowotworową musi być inaczej „zaopiekowany”.
Jeżeli o czymś zapomniałam lub napisałam niejasno to pytaj, proszę. Postaram się lepiej wyjaśnić.
Pozdrawiam najserdeczniej, n.