Moja mama miała robiona 3 razy biopsje każda była niediagnostyczna.
Lekarz napisał ze jest podejrzenie nowotworu tarczycy i zalecił operacje.
Jednak mama nie zgodza sie na operację.
Następna biopsje bedzie wykonywać dopiero za kilka miesiecy.
Czy według was moze byc to nowtowór i jaki?
Czy uważacie ze operacja jest potrzebna, i oczywiscie jak zachecic mame do niej
Oczywiście może. Każdy, jakie - częściej albo rzadziej - występują w tarczycy.
Cytat:
Czy uważacie ze operacja jest potrzebna
Ja tak uważam.
Skoro jest podejrzenie czegoś, co może być złośliwe, uważam, że zawsze lepiej jest pozbyć się takiej zmiany, niż z nią żyć.
ona1512 napisał/a:
jak zachecic mame do niej
Uważam, że to co wyżej napisałem, powinno być argumentacją wystarczającą.
Jeśli nie, można by jeszcze oprzeć się na przytoczonej przez Ciebie opinii lekarza (przecież nie zalecił tego ot tak sobie)
a także na aktualnych wytycznych (Zalecenia (2013 r.), od str. 387/389),
gdzie jednak nie można wskazać odpowiedniej klasy wyniku BAC (str. 389),
skoro brakuje odpowiednich informacji w Twoim poście (zobacz: Jak zadać na Forum pytanie by uzyskać POMOCNĄ odpowiedź?).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Będąc na miejscu Twojej mamy i posiadając wiedzę i doświadczenia z walki z rakiem tarczycy, którą prowadziłem/prowadzę zdecydowałbym się na operację.
1. Tylko badanie histopatologiczne materiału pooperacyjnego może w 100% dać odpowiedź czy nowotwór jest złośliwy czy nie.
2. Nawet niezłośliwe guzy z upływem czasu mogą stać się złośliwymi.
3. Jak zachęcić mamę do operacji? Jeżeli to jednak nowotwór złośliwy tarczycy to im wcześniej zostanie wykonany zabieg tym większe szanse na WYLECZENIE. Ponadto patrz pkt.2
Pozdrawiam
W 2016 roku byla operacja wyciecia lewego plata tarczycy i usuniecie ciesni. ( z powodu guzow ktore byly niediagnostyczne podczas biopsji)
Obecne wyniki z Usg:
Płat prawy o wym. 14x16x44mm, po str. lewej miązsz gruczolowy o wym. 3x3x8mm. W dolnej czesci PPT ognisko hyperechogeniczne, sr. 5 mm. Poza tym echogenicznosc pozostawionego gruczolu jednorodnie obnizona. Ukrwienie gruczolu prawidlowe.
Powieszkenie wezlow chlonnych nie widac.
Co to wyniki oznaczają, czy bedzie trzeba wyciac prawy plat tarczycy? Po tamtej operacji osoba dlugo dochodzila do zdrowia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum