witam
czy mozecie mi odczytac wynik z tomografii pluc
w segmencie I/II pluca lewego widoczna jest zmiana guzkowa średnicy 2,7cm, pasmowato łącząca sie z opłucna.
centralnie w zmianie widoczne jest penetrujące oskrzele.
w przedniej czesci tego segmentu widoczne sa zmiany włókniste.
w segmencie VI pluca lewego obecne sa okolooskrzelowo zmiany naciekowe laczace sie z wneka lewa oraz oplucna.
wnęka lewa podciągnieta ku górze.
zmiany włokniste obecne sa nadprzeponowo w plucu lewym.
skąpe zmiany włókniste widoczne sa w przedniej czesci segmentu IIIpluca prawego.
w obrazie wnęk i środpiersia struktur patologicznych nie uwidoczniono.
w dystalnej czesci oskrzela do pluca lewego widoczna jest okragła struktura wpuklająca sie do swiatła z tylnej sciany oskrzela, ma wymiary 4,7 x 6,9 x 5 mm - mozliwa penetracja patologii pluca lewego w obręb oskrzela.
przekroje tchawicy i większych oskrzeli w granicach normy.
'przytchawiczo po stronie prawej widoczne sa zmiany węzłowe srednicy do1,4cm.
podostrogowo widoczna jest zmiana węzłowa o wym.1,6x1cm.
przepuklina rozworu przełykowego.
ancypool. Witaj na Forum.
Obraz TK przemawia za procesem nowotworowym.
Nastepnym badaniem powinna być bronchoskopia, która potwierdzi i powie z jakim rodzajem nowotworu mamy do czynienia.
Bez ustalenia tego nie mozna podjąć leczenia, bo każdy rodzaj leczy się innymi schematami.
Z jakiego powodu było robione TK, czy występuje np. krwioplucie ?
Czy to jest osoba paląca ?
Przykro mi, że nie mam dobrych wiadomości.
pozdrawiam
_________________ "Odnajdź w sobie zalążek radości, a wtedy radość pokona ból"- R. Campell
dzisiaj dostalismy wyniki z bronchoskopii ale nie wiem jak je interpretowac oto one;
makrofagi plucne,kolonie bakterii,leukocyty
i tylko tyle jest napisane...bede wdzieczna za interpretacje
Nie wiem, czy wyszedł "dobry" - ale jeśli badanie wykazało DRP to nie rozumiem po co była kolejna bronchoskopia.
Jeśli bronchoskopia wychodzi negatywna, tzn. nie wykazuje kom. nowotworowych, a wszelkie inne wyniki wskazują na podejrzenie nowotworu, to wówczas zleca się kolejną bronchoskopię. Natomiast jeśli bronchoskopia jest pozytywna - histopatolog rozpoznaje komórki raka, to raczej nie zleca się kolejnej bronchoskopii tylko rozpoczyna leczenie.
Ciężko pomylić w obrazie histopatologicznym drobnokomórkowego raka płuca np. z niedrobnokomórkowym, z a co dopiero ze zdrowymi komórkami. Nie rozumiem więc pomysłu kolejnej bronchoskopii.
tata leżał 4miesiace temu w szpitalu i tam mial 2razy bronchoskopie ,zaczal byc leczony radioterapia ale po 18naswietleniach byl juz tak slaby ,ze nie dal rady wstac z lozka... pogotowie wzielo go do szpitala i musial miec wprowadzony rozrusznik bo serce bylo tak slabe... teraz nic nie robia,byl 1,5miesiaca temu u radioterapeuty ktory zobaczyl te wyniki z rentgena i dal skierowanie na bronchoskopie i kazal po bronchoskopii przyjechac za jakies 6tygodni..
To trochę zmienia postać rzeczy.
Czy mogłabyś w takim razie przedstawić chronologicznie CAŁĄ historię taty od momentu pierwszego zgłoszenia się do lekarza, pierwszych niepokojących wyników badań te 4 miesiące temu? Co było wykonywane i kiedy? Może jakieś wypisy ze szpitala?
Kiedy było pierwsze TK i czy masz jego opis? Z kiedy jest wynik TK jaki umieściłaś w pierwszym poście?
Do tej pory nie pisałaś nic, że jakiekolwiek leczenie było już prowadzone.
Radioterapia czego była przeprowadzona?
Czy te 4 miesiące temu w bronchoskopii wyszedł już rak drobnokomórkowy i z jego powodu była zastosowana radioterapia?
Piszesz, że radioterapeuta zlecił obecnie ponowną bronchoskopię na podst. wyników rentgena - jakich wyników?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum