rak piersi guzek 14x13x12mm z usg wynika że nacieka powięź mięśniową
ale dwóch lekarzy badając ręką twierdzą że nie nacieka.
Wynik BG Carcinoma invasivum mammae
Estrogen (+) Progesteron (+) HER 2 Protein (1+) K-67 (+) 10-15% ogniskowo e cadherin (+)
T1cN0M0
Pytanie, jaki ma stopień złośliwości??? Na żadnym wyniku i opisie tego nie ma.
Czy na tej podstawie można coś więcej powiedzieć?
K-67 jest niskie czy ma to związek ze złośliwością?
Przepisałaś dokładnie słowo po słowie wynik biopsji? Tam powinno być coś na ten temat. Ki67 daje wskazówkę co do zdolności tego nowotworu do tworzenia przerzutów, jest niskie ale nie jednocyfrowe więc zagrożenie ciągle istnieje. Stopień złośliwości to co innego i nie zawsze to idzie w parze.
No właśnie przestudiowałam wzdłuż i wszerz opis BG i nic więcej tam nie ma cały czas szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. 9 wrzesnia mama idzie na zabieg. podpytam lekarza.
[ Dodano: 2014-09-05, 19:44 ]
A ktoś mi powie na podstawie tych powyższych wyników jakie one są? Mozna się nastawić pozytywnie? Wiem wiem, trzeba się nastawić pozytywnie ale potrzebny jest tez czas zeby przełknąć tą gorzką pigułkę :(
Podany przez Ciebie wynik nie podaje stopnia złośliwości.
Biorąc pod uwagę względnie niewysokie Ki-67 można przypuszczać, że raczej złośliwość nie powinna być wysoka,
jednak jest to tylko przypuszczenie, oparte na korelacji cech G i Ki-67, nie do końca ściśle ze sobą powiązanych.
Poza tym wynik można uznać generalnie za dobry: nowotwór wykazuje hormonozależność,
prawdopodobnie umiarkowaną złośliwość, a przede wszystkim jego zaawansowanie jest niskie,
co jest najważniejszym i korzystnym czynnikiem rokowniczym.
Jest to oczywiście tylko ocena wstępna, ostateczna będzie wiadoma po otrzymaniu wyniku histopatologicznego badania usuniętych w zabiegu tkanek nowotworowych.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie. Czemu na wyniku USG piersi pisze że zmiana nacieka powięź mięśniową, wynik biopsji że carcinomia inwasium mammae a na komisji dwóch lekarzy badając ręką mówią że guzek jest luźny i wcale nie nacieka. Nawet na wyniku skreślili zdanie które sugeruje naciekanie.
Dodam że guzek jest na godz 5.
[ Dodano: 2014-09-08, 00:48 ]
i co oznacza że K-67 10-15 ogniskowo
Bardzo dobre pytanie, ale jego adresat - nasze forum - zupełnie chybiony.
Nie odpowiemy tutaj za lekarza opisującego wynik badania, skąd powziął on wiedzę o naciekaniu powięzi,
możemy jedynie domniemywać, że widział to (albo sądził, że widzi) na obrazie USG.
Podobnie nie ocenimy, co czuli pod palcami lekarze badający pierś i leżący w niej guzek.
Z podanych przez Ciebie informacji wynika właściwie tylko tyle,
że zdania lekarzy co do obecności/braku naciekania powięzi są różne.
makia napisał/a:
co oznacza że K-67 10-15 ogniskowo
Interpretowałbym ten zapis, że wartość Ki-67 wynosi ok. 10 lub przekracza tę wartość,
osiągając lokalnie (miejscami) wartość do 15.
Generalnie może to oznaczać niski indeks proliferacji raka (tj. < 14 %).
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Jeśli tu nie ma napisanej złosliwości to czy na podstawie tych badań można stwierdzić czy choroba jest zaawansowana?
Mama dzisiaj została przyjęta na oddział. Będzie miała kwadrantektomie, czy to dobrze?
czy na podstawie tych badań można stwierdzić czy choroba jest zaawansowana?
Zaawansowanie - ale tylko kliniczne, zatem nie potwierdzone ostatecznie histopatologicznie - jest wprost podane:
makia napisał/a:
T1cN0M0
co oznacza, że jeśli ta klasyfikacja się nie zmieni (są na to duże szanse), to zaawansowanie choroby będzie bardzo korzystnie niskie w stadium IA (Zalecenia (2013 r.), str. 224, tab. 10).
makia napisał/a:
Mama dzisiaj została przyjęta na oddział. Będzie miała kwadrantektomie, czy to dobrze?
Pod względem wpływu wykonania zabiegu oszczędzającego na ocenę rokowania właściwie nie ma to znaczenia,
zakładając oczywiście, że kwalifikacja do takiego zabiegu jest przeprowadzona zgodnie z wiedzą i sztuką lekarską
(nie mamy podstaw, by w to wątpić),
jest natomiast istotne ze względu na możliwość uzyskania znacznie lepszego efektu kosmetycznego (wizualnego),
dlatego tego rodzaju zabiegi powinny być proponowane tym chorym, u których mogą być wykonane.
Urania, wiesz chodzi o to że mama miała biopsję gruboigłową która dała wyniki powyższe. 9 września miała operację usunięcia tego guza (kwadrantoktomia) owy guzek poszedł do badania histopatologicznego pooperacyjnego. I tu moje pytanie czy te wyniki pooperacyjne mogą różnić się od tych z biopsji.
ze np z biopsji Ki-67 jest 10-15 a pooperacyjnie będzie z 70% itd
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum