Witam ! Robiłam mamografię i dostałam skierowanie na usg. Byłam na tym badaniu i będę miała biopsję.Boję się o wynik że to może najgorsze. Na wyniku badania USG jest napisane:Na godz. 12 w piersi prawej widoczna jest owalna, dobrze odgraniczona zmiana z echogeniczną zawartością wielkości 6mm.
Na opisie z mamografi było zalecenie do zrobienia USG piersi i stopień 3 skali
[ Dodano: 2014-06-05, 23:12 ]
Było skierowanie na USG i 3stopień BIRADS.Pytałam panią o opis to powiedziała że będę miała USG i tam będzie opis
[ Dodano: 2014-06-06, 07:25 ]
Ptaszenio nie dostałam nic więcej tylko skierowanie na usg piersi i tam było napisane że jest zmiana 8mm i 3 stopień BIRADS
zmiany prawdopodobnie łagodne, ryzyko złośliwości dla takich zmian powinno być mniejsze niż 2%, wymagane jest badanie kontrolne w okresie 6 miesięcy - najlepiej mammografia obu piersi. Do tej kategorii zalicza się przede wszystkim: dobrze ograniczone lite obszary bez obecności zwapnień, ogniskową asymetrię utkania oraz skupisko drobnych okrągłych mikrozwapnień.
zatem wynik nie nasuwa uzasadnionych obaw o złośliwość zmiany,
o czym także zdają się świadczyć jej wyraźnie odgraniczone od otoczenia brzegi, charakterystyczne raczej dla zmian łagodnych.
Wynik badania USG powinien to potwierdzić.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Miałam robioną biopsję cienkoigłową i taki mam wynik: Zmiana śr. 6mm w piersi prawej( godz. 12) W rozmazie gniazda i grupy komórek nabłonkowych, komórki mioepitelialne. Obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej. Czy to usunąć? Odpiszcie!
Obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej. Czy to usunąć?
Nie ma takiej konieczności, ponieważ zmiana [skreślono:nie] jest łagodna.
Prawdopodobnie lekarz, z uwagi także na małe jej rozmiary, zaleci jedynie dalszą obserwację i okresową kontrolę,
np. zalecając co pół roku wykonanie badania kontrolnego.
Jeśli zmiana nie będzie się powiększać lub ulegać innym niepokojącym przemianom,
raczej nie będzie wskazań poważnie przemawiających za jej usunięciem.
Wskazaniem względnym może być Twój niepokój i wola definitywnego pozbycia się tej zmiany,
jednak jest to temat do przedyskutowania z lekarzem, podczas najbliższej lub którejś z następnych wizyt.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Oczywiście, że zmiana jest łagodna, to zbędne 'nie' pojawiło się najpewniej wskutek tego dokuczliwego upału ...
Już poprawiam i przepraszam za to zamieszanie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum