Moja mama choruje od 3 lat na nowotwór piersi
Rok temu stwerdzono przerzuty do płuc - zmiany rozsiane obustronne
W tej chwili także przerzuty do mózgu
Chciałabym prosic o zinterretowanie wyniku badania tomograficznego głowy.
Wiem że zmiany są rozsiane i sytuacja bardzo zła
OPIS BADANIA
Zaniki korowe płata czołowego
W płacie ciemieniowym prawym widoczny hipodensyjny obszar wlk. 23x23mm,
na jego tle wyodrębnia się owalna hipodensyjna zmiana wlk. 6mm,
słabo obrączkowato wzmacniająca się po CM – obraz sugeruje zmianę meta z obrzękiem wokół.
Na granicy płata czołowego i ciemieniowego po stronie lewej owalna hipodensyjna zmiana wielkości 10mm,
z częściowo hipodensyjnym obrzeżem od przodu, bez otaczającego obrzęku – obraz niejednoznaczny.
Poza tym obustronnie w płatach czołowych i ciemieniowych poj. Hipodensyjne zmiany wlk. Do 7mm. – meta?
Układ komorowy symetryczny, bez przemieszczeń.
Kości czaszki bez zmian.
Chciałabym wiedzieć czego możemy się podziewać - jakich objawów neurologiczych?
napadów padaczkowych?
Objawy już występujące które jak mi się wydaje mogą mieć zwiazek ze zmianami w mózgu:
bezsenność!
przy zasypianiu gardzo silne drgania kończyn
szybki puls i wysokie ciśnienie krwi mie obniżane przez leki kardioogiczne różnego rodzaju
drętwienie głowy
przeczulenie na dzwięki
'trzeszczenie' w głowie
zmiany zachowania (ciągłe pobudzenie, szęste zmiany zdania i opinii, wzmożona emocjonalność)
trudności w zapamiętywaniu nowych faktów, trudności w koncentracji wagi, duża przerzutność uwagi
zawroty głowy
Jak cos jeszcze wymyślę to dopisze
Najbardziej obawiam się w tej chwili sytuacji nagłych wymagających wezwania pogotowia
Co może się wydarzyć, jak się zachować?
Wiem że np mama nie może być reanimowana z powodu zmian w płucach..
Ogólne pytanie, wiem
Objawy padaczkowe najczęściej - jak się dowiedziałem - występują jako "następne" bądź towarzyszące torsjom.
Z tego, co się dowiedziałem mogą wystąpić również utraty przytomności albo stany "splątania", kiedy z pacjetnką, choć teoretycznie przytomną, kontakt jest utrudniony. Mogą, ale nie muszą pojawić się ataki agresji, napady lęku. Bliska mi osoba czuła się zdecydowanie gorzej podczas kąpieli, dostawała wówczas naprzemiennie szału albo ataku paniki.
Niestety, w takiej sytuacji właściwie cały czas, ktoś powinien mieć Twoją mamę na oku.
Ponadto - piszesz o obawach związanych z pogotowiem przy wezwaniu do pacjenta będącego w zaawansowanym stadium choroby nowotworowej. Pamiętaj: wbrew wszystkiemu to jest pogotowie ratunkowe. Każda sytuacja, w której uznasz, że nie jesteś w stanie sobie poradzić, wymaga wezwania pomocy i lekarza. To lekarz, który przyjedzie (a jak przedstawisz problem przyjmującemu zgłoszenie, na pewno nie dostaniesz zespołu tylko z ratownikiem medycznym) ma wiedzieć, co i jak robić.
Dziękuję z odp
Kolejne pytanie - jakich zmian powinnam się spodziewać o radioterapii? (w sumie 10 dni)
Wiem że początkowo obrzęk wzrośnie i ojawy neurologiczne mogą się powiększyć. Czy możliwa jest utrata kontaktu z chorą? (biorąc pod uwagę lokalizację zmian w mózgu)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum