Młoda kobieta (35 l) uskarżała się na duży (powiększający) się brzuch, i w sumie tylko na to. USG wykazało "duży" guz, niestety nie jestem w stanie teraz powiedzieć w którym miejscu, jaka wielkość guza itp.
W najbliższy poniedziałek idzie do szpitala na badania.
Z tego co wyczytałem może chodzić o guz jajnika. I teraz mam pytanie: czy może to być guz łagodny czy też w tego przypadkach występują tylko guzy złośliwe?
Wklej wyniki badan,bo na podstawie tego co napisane wyżej-nikt nic nie wie:)Wklej wynik usg
Na tym cały problem polega, że nic poza tym co napisałem nie wiem. Chcę się po prostu zorientować czy istnieje coś takiego jak łagodny guz jajnika i czy daje własnie takie objawy...
[ Dodano: 2013-05-10, 15:46 ]
smutasek1983 napisał/a:
Wklej wyniki badan,bo na podstawie tego co napisane wyżej-nikt nic nie wie:)Wklej wynik usg
Oczywiście, guz jajnika niekoniecznie zawsze musi być złośliwy, może być także łagodny.
lewmarek napisał/a:
czy daje własnie takie objawy...
Na podstawie takich objawów nie można wykluczyć także tego, że guz jest złośliwy,
ale może być łagodny.
Gdyby się okazało, że ma bardzo duże rozmiary, to przy wstępnej ocenie na podstawie badań obrazowych
przy braku cech przerzutów można by domniemywać, że może (choć nie musi) to przemawiać za tym,
że guz jest łagodny (guz złośliwy dałby przerzuty i wyraźne skutki rozsiewu choroby).
Niezależnie od tego i tak guz ten kwalifikuje się do usunięcia,
wówczas po histopatologicznym przebadaniu okaże się, jaki jest jego charakter.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Niezależnie od tego i tak guz ten kwalifikuje się do usunięcia,
Pacjentka miała dzisiaj operację, wstępnie czego się dowiedziałem to to, że wycięli dwa guzy. Jak rozumiem oznacza to że jednak były złośliwe (przerzuty?) czy też to jeszcze nic nie oznacza?
z ocena musisz poczekac na wynik HP , bo od tego wyniku zalezy dalsze postepowanie medyczne.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2013-05-14, 08:09 ] Tak jest, bez znajomości histopatologii nie wiemy czy guzy są złośliwe, w jakim stopniu ani jakiego rodzaju.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum