Trzy lata temu u mojego wujka wykryto raka pęcherza.
Pęcherz usunięto, zastosowano chemię i było ok.
Jakiś czas temu z powodu bólów kręgosłupa lędźwiowego zrobiono badania
i okazało się że są przerzuty z pęcherza,
bo wtedy usunięto tylko pęcherz bez węzłów i z tych węzłów poszły przerzuty.
Na płucach chyba też coś jest,
moje pytanie dotyczy postępowania w takich przypadkach bo lekarze nie zaproponowali absolutnie niczego, żadnego leczenia pozostawiając go samemu sobie.
Jeżdżą z wujkiem prywatnie czy to normalne zachowanie czy chorego w takiej sytuacji pozostawia się bez opieki medycznej w ramach ubezpieczenia NFZ.
Póki co stan zdrowia wujka jest dość dobry sam chodzi, powolutku ale chodzi, bierze leki p.bólowe (100% płatne) i tyle.
Bardzo proszę o komentarze i pomoc co robić.
[ Dodano: 2012-04-20, 10:26 ]
Ponawiam prośbę o poradę !!!
Nie umieszczasz żadnych konkretów: wyników badań wujka (TK klatki, TK jamy brzusznej i miednicy mniejszej, scyntygrafii - któreś było wykonywane?, morfologii, elektrolitów, biochemii) by można było powiedzieć cokolwiek na temat dalszego sposobu postępowania terapeutycznego w obecnej sytuacji.
Jakie leki p/bólowe wujek bierze?
moje pytanie dotyczy postępowania w takich przypadkach bo lekarze nie zaproponowali absolutnie niczego, żadnego leczenia pozostawiając go samemu sobie.
Jeżdżą z wujkiem prywatnie czy to normalne zachowanie czy chorego w takiej sytuacji pozostawia się bez opieki medycznej w ramach ubezpieczenia NFZ.
Wujek powinien być pod stałą opieką i kontrolą lekarza onkologa.
Musiał być przed trzema laty, kiedy zdiagnozowano i usunięto nowotwór pęcherza. Nie kontynuował dalszej kontroli ?
Do onkologa można dostać się bez skierowania, wystarczy zarejestrować się na wizytę.
W Waszej sytuacji polecam jak najszybszy kontakt i to najlepiej w dobrym ośrodku onkologicznym (centrum onkologii).
Lekarz zleci dalszą diagnostykę i określi najwłaściwszy sposób dalszego postępowania.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum