"W sutku prawym na godz. 5 widoczny owalny twór o echogeniczności niższej niż otaczające tkanki
dobrze ograniczony od otoczenia śr. 8 mm-fibroma ? - wskazana BCAA.
W obu dołach pachowych widoczne nieliczne węzły chłonne śr. do 16 mm. "
Dodam, że w obu pachwinach widać również dość liczne węzły chłonne o śr. do 21 mm.
Lekarz wykonujący badanie sugeruje że jest to nowotwór łagodny, ale jednocześnie zaleca biopsję. Nic konkretnego z tego badania nie wynika bo węzły 16 mm (nie opisano kształtu) nie sugerują jeszcze raka. Ale jeżeli masz powiększone również inne węzły to trzeba do lekarza POZ i niezależnie od biopsji zacząć diagnostykę tych powiększonych węzłów w pachwinie bo ten guzek w piersi na pewno nie jest przyczyną.
W odniesieniu do wyników badań mammograficznych (ale bardzo często lekarze stosują tę skalę także do opisów USG)
to oznacza:
Cytat:
zmiany prawdopodobnie łagodne, ryzyko złośliwości dla takich zmian powinno być mniejsze niż 2%, wymagane jest badanie kontrolne w okresie 6 miesięcy - najlepiej mammografia obu piersi. Do tej kategorii zalicza się przede wszystkim: dobrze ograniczone lite obszary bez obecności zwapnień, ogniskową asymetrię utkania oraz skupisko drobnych okrągłych mikrozwapnień.
Tej kategorii nie powinno się stosować do opisu zmian badalnych palpacyjnie.
Treść biało-krwista, liczne rozsiane w grupach, płatach łagodne komórki nabłonkowe sutka typowe i mniej liczne - apokrynowe. Ponadto - pojedyncze drobne fragmenty tkanki łącznej, szkliwiejącej, fragment tkanki tłuszczowej.
Obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej (fibroadenoma susp)
Wskazana weryfikacja histopatologiczna zmiany.
Rozumiem, że zmiana nie jest groźna ale lepiej ją usunąć ?
Moim zdaniem powinnaś mieć wykonaną biopsje gruboigłową, z powodu powiększonych wezłow chłonnych, a biopsja cienkoigłowa nie jest miarodajna przy wykryciu wczesnego raka, W Centrach Onkologicznych odchodza od wykonania biopsji cienkoigłowych, pozdrawiam annas
Rozumiem, że zmiana nie jest groźna ale lepiej ją usunąć ?
Zmiana PRAWDOPODOBNIE nie jest groźna.
Całkowicie zgadzam się z tym, że najlepiej jest ją usunąć operacyjnie
(ale nie metodą biopsji mammotomicznej, lecz wykonując prosty zabieg operacyjny)
i przebadać histopatologicznie by uzyskać potwierdzenie braku cech złośliwości.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Czy jest coś w moich wynikach, co spowodowało że napisał Pan "PRAWDOPODOBNIE nie jest groźna" ? Czy po prostu wynik biopsji cienkoigłowej nie jest do końca miarodajny.
Mam jeszcze pytanie czy w takim przypadku jak mój wycięty zostanie sam guzek ? Czy będzie wycinany z większym marginesem ?
Nie wiem czy to ma znaczenie ale z tej piersi przy lekkim ucisku, wycieraniu, pokazują się kropelki płynu koloru "ropy". Następnego dnia po biopsji były to kropelki krwi.
czy w takim przypadku jak mój wycięty zostanie sam guzek ? Czy będzie wycinany z większym marginesem ?
Zawsze dąży się do wycięcia zmiany z odpowiednim marginesem zdrowej tkanki,
po to by w przypadku stwierdzenia jego złośliwości przeprowadzony zabieg miał szanse być radykalnym.
_________________ Solve calceamentum de pedibus tuis: locus enim, in quo stas, terra sancta est [Ex: 3, 5]
Witam,
byłam dzisiaj u chirurga onkologa (prywatnie), który stwierdził, że guzek trzeba usunąć bo biopsja cienkoigłowa nie daje oczywistego wyniku. Stwierdził, że najlepiej usunąć guzek podczas biopsji mammotonicznej o wycinaniu nie chciał nawet rozmawiać.
Termin biopsji "może" na czerwiec przychodnia prywatna a zabieg na fundusz.
Postanowiłam guzek obserwować i na razie nic nie robić (nie mam siły do naszej służby zdrowia)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum