1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Czerniak guzkowaty, Clark IV, Breslow 1,95 mm |
madziorek
Odpowiedzi: 332
Wyświetleń: 127333
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-07-29, 21:47 Temat: Czerniak guzkowaty, Clark IV, Breslow 1,95 mm |
hmmm rtg płuc, usg jamy brzusznej co 3 m-ce, KT "człowieka" co 5 m-cy, PET-CT co 6-10 m--cy
M. |
gontcha
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-07-06, 14:32 Temat: Czerniak guzkowaty, Clark IV, Breslow 1,95 mm |
Antybiotyk doustnie, wyszczyszczenie rany |
madziorek
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-06-29, 19:57 Temat: Czerniak guzkowaty, Clark IV, Breslow 1,95 mm |
Droga zalamana555, witaj na forum.
Przeczytałam Twój post i odpowiedź gontchy, i pomyślałam sobie, że coś mi tu nie gra.
Mianowicie: piszesz o tym, że świat Wam się zawalił- rozumiem:siostra choruje na jeden z najzłośliwszych nowotworów znanych w medycynie. Stopień zaawansowania choroby jest również bardzo wysoki Breslow III Clark IV pomimo wolnych węzłów chłonnych nie rokuje rewelacyjnie. Czyste węzły chłonne nie wykluczają wznowy, ponieważ jest to nowotwór, który potrafi dawać przerzuty drogą naczyń krwionośnych.
Lekarze zaproponowali siostrze leczenie interferonem, i tu następuje moje zdziwienie: odstąpienie od leczenia na czas wakacji! przepraszam, ale chyba nie macie pojęcia z czym walczycie??
Z Twojego postu wynika również, że siostra przekłada terapię o dwa miesiące nie mając pojęcia czym jest interferon.
Planuje wakacje (mam nadzieje, że przynajmniej nie ma w planach kąpieli słonecznych)
nie zważając na skutki zaniechania leczenia. PROSZĘ Cię zalamana555, nie dopuść do tego. Zmobilizuj siostrę do walki i leczenia, bo ma duże szanse na wygraną, tylko musi poddać się leczeniu JUŻ.
W razie pytań jesteśmy.
Pozdrawiam Was ciepło
Walcząca z czerniakiem w rodzinie M. |
gontcha
|
Dział: Nowotwory złośliwe skóry, czerniaki skóry i oka Wysłany: 2010-06-29, 19:24 Temat: Czerniak guzkowaty, Clark IV, Breslow 1,95 mm |
zalamana555 - czerniak jest zaawansowany, ale 'pozytyw' w tym są węzły bez przerzutów, na pewno rokowanie w takim momencie jest lepsze. Co do niegojącej się rany - jest to trochę dziwne i lekarze powinni coś z tym zrobić. Dlaczego się nie goi? Może jest jakiś stan zapalny? Interferon to bardzo dobra opcja i siostra nie powinna absolutnie zwlekać do końca wakacji!! Poza tym to nie jest chemioterapia tylko wspomagajace leczenie immunomodelujące lekiem 'biologicznym' i nie ma aż tak wielkich skutków ubocznych. Owszem na początku moga wystąpić objawy grypopodobne, gorączka, bóle mięśni - ale powinny z czasem minać, jest to też zalezne od indywidualnej tolerancji organizmu.
Wakacje niech sobie siostra odpuści - zdrowie i życie są ważniejsze, a wakacje jeszcze zaliczy...
Pozdrawiam |
|
|