Autor |
Wiadomość |
Temat: niepokojące objawy |
BEATASO
Odpowiedzi: 309
Wyświetleń: 121186
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-24, 23:49 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj nic nie będzie takie samo, masz rację. Będzie inaczej, mama zawsze będzie przy tobie spokojna I szczęśliwa, pomogłeś jej przejść do lepszego świata, tam nie ma cierpienia.
Przytulam Cię najmocniej jak umię. |
BEATASO
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-24, 23:22 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj będę tutaj,
A ty porostu bądź przy mamie, oprócz podania morfiny nic więcej nie zrobisz. Żadne odsysanie teraz nic nie da. Mamie potrzebny jest spokój I zapewnia go twoja obecność a nie zabiegi medyczne
Trzymaj się |
BEATASO
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-24, 12:55 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj witaj.
Jak mama? |
BEATASO
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-22, 07:21 Temat: niepokojące objawy |
Dlatego HS ponieważ jest tam opieka cały czas. A w HD pielęgniarka 2 razy w tygodniu a lekarz 2 razy w miesiącu. Czasem uda się częściej, przynajmniej tak było u nas. Moja mama pobudzona I bez snu była tylko 2czy 3 dni I wiem co to znaczy. Wydaje mi się że najszybciej ustawia mamę w HS przynajmniej u nas padła taka propozycja u Was może hospicja funkcjonują inaczej.
Podziwiam Cię Bonaj a jakie leki uspokajające bierze mama?
[ Dodano: 2015-10-22, 08:23 ]
Nam powiedzieli w HS , że w kazdej chwili jak tylko nie będziemy dawali rady w domu wezmą mamę. Chodxi o ustawienie leków. Przecież jak ktoś będzie w HS zawsze można chorego zabrać do domu. |
BEATASO
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-21, 07:49 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj z moją mamą też było dziwnie, może choroba może co innego. Ale napewno kochają nas te nasze mamy. A choroba też zmienia człowieka, tak czy siak ona potrzebuje teraz ciebie a Ty daj z siebie tyle ile możesz, żeby później móc normalnie żyć I nie wyrzucać sobie niczego. Kiedyś napisałeś mi , że córkę będę mieć całe życie a do mamy mam jechać teraz. To dzięki Tobie zebrałam się I pojechałam I w ten dzień mama odeszła. Być może gdyby nie Twoje słowa byłabym z córką I żałowałabym teraz tego bardzo.
Trzymaj się Bonaj, dasz radę to najgorszy czas w życiu, potem już nic nie jest tak trudne. Ta choroba zmienia nie tylko nasze mamy, zmienia też nas. Dzisiaj mam w sobie spokój , którego nie miałam od 20 lat. I Ty też ten spokój będziesz w sobie miał, robisz więcej niż przeciętny człowiek.
Myślami jestem z Wami cały czas. |
BEATASO
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-19, 05:15 Temat: niepokojące objawy |
Bonaj załatw HS mamą się tam zaopiekują najlepiej, A Ty będziesz mógł tam być kiedy chcesz I ile chcesz. W domu nie dasz rady, może się na mnie obrazisz ale trzymając mamę w domu krzywdzisz I ją I siebie. Nikt na sto procent Ci nie powie , czy to co się z mamą dzieje to skutek psychozy czy przerzutow do mózgu. Wg. Mnie potrzebne jest HS. |
BEATASO
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-17, 15:42 Temat: niepokojące objawy |
Dobrze , że jest lepiej. Organizm się nasyci lekami I bedzie dobrze. Pilnuj tylko podawania tych leków nawet jak będzie lepiej nie zmniejszaj dawki, chyba że lekarz tak powie. Ja miałam wyrzuty sumienia że daję mamie leki typu haloperidol. Teraz wiem , że zrobiłam dobrze. Często nasi bliscy nie potrafią już samodzielnie podejmować decyzji I to my musimy podjąć te najcięższe. Wszystko Bonaj robisz dobrze, nawet gdyby mama odeszła w szpitalu, naprawdę nie powinieneś mieć wyrzutów. Ta choroba jest nieprzewidywalna I nie daje nam nic zaplanować, często trzeba działać po omacku I nie zawsze udaje się wybrać tę lepszą drogę.
Sciskam Was mocno, trzymaj się dzielny chłopaku |
BEATASO
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-17, 14:04 Temat: niepokojące objawy |
Witaj Bonaj.
Ustawili jakieś leki mamie? |
BEATASO
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-15, 19:53 Temat: niepokojące objawy |
Nam lekarz powiedział, że TK nie wykaże zmian w mózgu tylko rezonans. Nie wiem tylko tak mi się wydaje, może skonsultuj to z onkologiem ale psychiatria to chyba nie jest najodpowiedniejszy oddział dla mamy. Chociaż z drugiej strony może uda im się ustawić jakieś leki uspokajające dla mamy. Moja mama brała rispolept I haloperidol, dzięki tym lekom jakoś funkcjonowaliśmy chociaż łatwo nie było. Trzymaj się Bonaj. |
BEATASO
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-01, 16:25 Temat: niepokojące objawy |
Musicie zrobić tk, w razie czego może pomogą mamie naświetlania, niektórym pomagają. Myślę , że mamę oslabia ból i pewnie nim wartowałoby się zająć.
Bardzo mi przykro, że tak się to u Was toczy.
Tak sobie myślę ale nie wiem czy dobrze. A może w razie czego jakiś gorset na kręgosłup, moją mamę chcieli w niego zapakować w czerwcuale ostatecznie była stabilizacja kręgosłupa, i dzięki bogu bo nie wyobrażam sobie opieki nad mamą z tym pocharatanym kręgosłupem.
A oc mama bierze przeciwbólowego? |
BEATASO
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-01, 12:16 Temat: niepokojące objawy |
Gu prawda z tą morfiną Aga!
Aż mnie ztelepalo.
Morfina= brak duszności i brak bólu
A nasi bliscy i tak są często splątani i to częściej przez zmiany w mózgu niż przez morfinę.
Moja mama miała duszności i morfina je uspokoiła. Oprócz zaparć nie było żadnych skutków ubocznych. Wcześniej cierpiała z bólu po morfinie nic ją nie boli.
[ Dodano: 2015-10-01, 13:21 ]
A tak swoją drogą ciekawe jaki kontakt można mieć z chorym, który zwija się z bólu albo się dusi.
Moja mama mimo morfiny brała jeszcze leki na sen. |
BEATASO
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-09-30, 14:10 Temat: niepokojące objawy |
A u nas na to wysokie tętno mówili że jest niewydolność krążenia. Mama leży a tętno 120- 130 |
BEATASO
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-09-26, 10:47 Temat: niepokojące objawy |
Witaj Bonaj.
Koncentrator najlepiej z nawilżaczem. Korzystasz tyle ile trzeba. Brzmi to strasznie ale u naszych mam leczymy objawy a nie chorobę nikt nie patrzy na skutki uboczne. Ważne to co tu i teraz. Moja mama wolała tą końcówkę do nosa maseczka jej nie odpowiadała.
U nas tlen okazał się niepomocny. Mama miała uczucie duszności które przeszło po haloperidolu. Duszność może być spowodowana i zajęciem płuc i niewydolnością krążenia i całą masą różnych innych przyczyn. Ja starałam się mamie wciskać tlen a ta twierdziła że jej nie pomaga . Byłam przerażona koncentrator na 5 a tu nic lepiej. Trzeba było się zająć głową pomogło.
Trzymaj się |
|