Autor |
Wiadomość |
Temat: Guz płuca prawego |
Bonaj
Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 10564
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-19, 13:08 Temat: Guz płuca prawego |
Nigdy nie wiadomo jak organizm zareaguje na chemioterapię.
Dobry stan ogólny na pewno pomoże lepiej znieść leczenie.
Po chemii przez kilka dni trzeba dużo pić. Jak najwięcej, żeby wypłukać ją z organizmu. |
Bonaj
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-09, 11:45 Temat: Guz płuca prawego |
Czyli jasne jest.
4 cykle.
Jeden cykl składa się z dwóch dawek: Pierwszego dnia 2 leki , potem tylko jeden lek. |
Bonaj
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-09, 11:20 Temat: Guz płuca prawego |
Przed chemią badany jest pacjent. Także robione są badania krwi.
Żeby dostać chemię trzeba być w miarę "zdrowym".
Jeśli wyniki krwi nie pozwalają to czasem jest przetaczana krew.
Chemię można brać ambulatoryjnie. To znaczy: rano się przychodzi do szpitala, robione są badania i podana chemia. Po wszystkim idzie się do domu.
Jeśli Mama jest w dobrej formie to jest szansa, że tak sto będzie wyglądało.
Nie wiem jaki schemat chemii będzie zaproponowany.
Moja mama miała taki cykl: 1 dzień 2 leki, po tygodniu 1 lek - i ta kombinacja to jeden cykl.
Takich cykli jest kilka - moja mama miała 3.
To muszą zadecydować lekarze. Wszystko zależy od rodzaju raka i stanu pacjenta. |
Bonaj
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-09, 10:57 Temat: Guz płuca prawego |
A dlaczego lekarz skierował na RTG płuc ?
Moja mama miała guza 10x10cm. i nie chciała iść do lekarza bo mówiła, że jest zdrowa.
Prawie siłą ją zaciągnąłem na badania krwi, potem do lekarza, który dał skierowanie na RTG.
W chorobie nowotworowej bywa tak, że długo, a czasem bardzo długo jest dobrze i stabilnie, a potem następuje zjazd i jest już tylko gorzej.
Może być tak, że po chemii poczuje się gorzej.
Ale jeśli guz zareaguje na chemie to potem będzie lepiej i negatywne skutki chemii miną.
poczytaj jeśli chcesz.
Też takie pytania zadawałem : http://www.forum-onkologi...1,15.htm#250802 |
Bonaj
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-09, 10:39 Temat: Guz płuca prawego |
tilaa napisał/a: | Co mam o tym wszystkim sądzić? Jakie są szanse? |
Szanse na wyleczenie raczej żadne.
Są szanse na przedłużenie życia i walka o jak najlepszy komfort tego życia.
Nowotwór złośliwy (oskrzele lub płuco, nie określone) - to jest oznaczenie choroby. Ta choroba mieści się w tym określeniu
Kod jednostki chorobowej : C34.9 - tak jak napisano. Kod jednostki chorobowej. W statystykach, oznaczeniach itp.
Trzeba liczyć na to, że chemia zadziała na raka i da Wam trochę czasu.
Jeśli po chemii zadziała jeszcze radioterapia to da Wam jeszcze więcej czasu.
przykro mi :( |
Bonaj
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-09-29, 16:51 Temat: Guz płuca prawego |
Witaj na forum, szkoda tylko, że na takim :(
Forumowi fachowcy pewnie udzielą Ci informacji.
Najlepiej napisz konkretne pytania co chcesz wiedzieć, co wyjaśnić .
Z załączonych dokumentów widać, że jest to rak płuca prawego , prawdopodobnie gruczołowy i podejrzenie jest przerzutu do płuca lewego. Węzły chłonne są też powiększone . Prawdopodobnie zajęte nowotworowo.
Wszystko razem źle rokuje i wskazuje na zaawansowaną chorobę.
To jest moje zdanie. Nie jestem lekarzem ani fachowcem w tej dziedzinie. |
|