1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Prosze o pomoc |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 240
Wyświetleń: 74542
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-09-13, 15:48 Temat: Prosze o pomoc |
jo_a napisał/a: | mąż prawdopodobnie Cię słyszy, więc bez paniki... Mów przy nim spokojnie. |
To prawda, zmysł słuchu wyłącza się jako ostatni. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-09-13, 14:41 Temat: Prosze o pomoc |
Jeśli jest nieprzytomny, nie wybudza się, nie robi gwałtownych ruchów, nie otwiera oczu to nie cierpi. Morfina powinna być regularnie podawana do motylka. I teraz już tylko morfina.
Nie dotykaj męża w celach pielęgnacyjnych, nie zmieniaj poduszki, nie przekręcaj go etc. - teraz potrzebny jest mu tylko spokój. Delikatnie zmoczony pampers również nie powinien być powodem do interwencji. Mąż tego nie czuje, może natomiast poczuć poruszanie nim i może sprawić mu to przykrość.
Bulgotanie / charczenie / chrapanie to cierpienie wyłącznie dla bliskich osoby konającej.
On z tego powodu nie cierpi.
Pilnuj regularnego podawania morfiny.
Mąż odchodzi, to stanie się już wkrótce. Odchodzi wbrew pozorom spokojnie, to tylko dla Ciebie (niestety) tak rozdzierający obraz agonii.
ściskam mocno i przytulam. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-09-13, 14:19 Temat: Prosze o pomoc |
anka1 napisał/a: | Prosze niech mi napisze jakis lekarz czy to tak musi byc zeby moj najukochanszy maz tak cierpial i byl dobe w agonii prosze o pomoc ja juz nie moge na to patrzec |
Aniu! Proszę opisz dokładnie co się dzieje. Czy mąż jest przytomny? Czy odnosisz wrażenie, że odczuwa ból lub duszność? Czy jest szansa na taki kontakt by zadać mu to pytanie i uzyskać odpowiedź choćby poprzez kiwnięcie głową czy też jest zupełnie nieobecny?
Czy mąż otrzymuje morfinę? Czy odwiedza Was lekarz z hospicjum domowego?
Samo bulgotanie nie powoduje cierpienia. Nie odsysamy wydzieliny u umierającego, bo tym mu sprawimy cierpienie. Ograniczamy interwencję do minimum, nie ograniczamy się natomiast w podawaniu niezbędnych leków do "motylka".
Aniu, proszę skup się i odpowiedz wyczerpująco i dokładnie na moje pytania. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2011-09-11, 18:29 Temat: Prosze o pomoc |
anka1 napisał/a: | martwie się (znowu i stale) mąż ma stan podgorączkowy 37,2 gada takie głupoty nie wiem co mam o tym myśleć pomóżcie mi co mam o tym sadzić?????????? |
-> Majaczenie u chorych z zaawansowaną chorobą nowotworową <- |
|
|