1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 4
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Prosze o pomoc
DumSpiro-Spero

Odpowiedzi: 240
Wyświetleń: 74542

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-09-13, 15:48   Temat: Prosze o pomoc
jo_a napisał/a:
mąż prawdopodobnie Cię słyszy, więc bez paniki... Mów przy nim spokojnie.

To prawda, zmysł słuchu wyłącza się jako ostatni.
DumSpiro-Spero

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-09-13, 14:41   Temat: Prosze o pomoc
Jeśli jest nieprzytomny, nie wybudza się, nie robi gwałtownych ruchów, nie otwiera oczu to nie cierpi. Morfina powinna być regularnie podawana do motylka. I teraz już tylko morfina.

Nie dotykaj męża w celach pielęgnacyjnych, nie zmieniaj poduszki, nie przekręcaj go etc. - teraz potrzebny jest mu tylko spokój. Delikatnie zmoczony pampers również nie powinien być powodem do interwencji. Mąż tego nie czuje, może natomiast poczuć poruszanie nim i może sprawić mu to przykrość.
Bulgotanie / charczenie / chrapanie to cierpienie wyłącznie dla bliskich osoby konającej.
On z tego powodu nie cierpi.

Pilnuj regularnego podawania morfiny.

Mąż odchodzi, to stanie się już wkrótce. Odchodzi wbrew pozorom spokojnie, to tylko dla Ciebie (niestety) tak rozdzierający obraz agonii.
ściskam mocno i przytulam.
DumSpiro-Spero

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-09-13, 14:19   Temat: Prosze o pomoc
anka1 napisał/a:
Prosze niech mi napisze jakis lekarz czy to tak musi byc zeby moj najukochanszy maz tak cierpial i byl dobe w agonii prosze o pomoc ja juz nie moge na to patrzec

Aniu! Proszę opisz dokładnie co się dzieje. Czy mąż jest przytomny? Czy odnosisz wrażenie, że odczuwa ból lub duszność? Czy jest szansa na taki kontakt by zadać mu to pytanie i uzyskać odpowiedź choćby poprzez kiwnięcie głową czy też jest zupełnie nieobecny?
Czy mąż otrzymuje morfinę? Czy odwiedza Was lekarz z hospicjum domowego?

Samo bulgotanie nie powoduje cierpienia. Nie odsysamy wydzieliny u umierającego, bo tym mu sprawimy cierpienie. Ograniczamy interwencję do minimum, nie ograniczamy się natomiast w podawaniu niezbędnych leków do "motylka".

Aniu, proszę skup się i odpowiedz wyczerpująco i dokładnie na moje pytania.
DumSpiro-Spero

PostDział: Nowotwory płuca i opłucnej   Wysłany: 2011-09-11, 18:29   Temat: Prosze o pomoc
anka1 napisał/a:
martwie się (znowu i stale) mąż ma stan podgorączkowy 37,2 gada takie głupoty nie wiem co mam o tym myśleć pomóżcie mi co mam o tym sadzić??????????

-> Majaczenie u chorych z zaawansowaną chorobą nowotworową <-

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron