1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 241
Wyświetleń: 108457
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-07-01, 21:55 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
vicctory, oznacz TSH.
A jeśli da radę to przy okazji FT3 i FT4 (szczególnie FT4). |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-06-30, 21:37 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
vicctory napisał/a: | Ogólne osłabienie, zawroty głowy. Mam takie uczucie jakby mózg nie nadążał za oczami... ruszę głową i czuję taki impuls dochodzący do głowy, mam wrażenie, że serce mi przyspiesza i robi mi się niedobrze. To samo gdy wykonam jakiś mniej lub bardziej gwałtowny ruch - ruszę nogą albo ręką, czasami tylko oczami. |
vicctory napisał/a: | Do tego dochodzą bóle głowy, nie są one specjalnie mocne ale uciążliwe i nagłe, czasami chroniczne. (w sumie o tą kwestię już pytałam, ale w połączeniu z zawrotami i nudnościami może to ma jakieś znaczenie) |
vicctory,
czy badałaś w ostatnim czasie hormony tarczycowe? Może chociaż TSH? |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-06-27, 12:19 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
Kilka słów w kwestii masażu. Odzwierciedlą one poglądy niejednego onkologa (myślę, że i Waszych ) - w tym licznych współpracujących z naszą Fundacją.
Poniższy cytat niemal wyczerpuje omawianą kwestię:
Cytat: | Masaż jest przeciwwskazany w okresie trwania aktywnej choroby nowotworowej oraz do czasu, gdy chory nie jest uznany za wyleczonego. Jest sprawą niezwykle istotną, aby u osób po mastektomii w przypadku pojawienia się nowych dolegliwości (w tym np. bólu pleców) najpierw ustalić ich przyczynę, dopiero potem podejmować leczenie, rehabilitację. Ostatecznej odpowiedzi na to pytanie powinien udzielić zatem lekarz onkolog.
Po chorobie nowotworowej nie powinno się oddawać zabiegowi masażu klasycznego. Jedyny rodzaj dozwolonego masażu to masaż relaksacyjny, który wykonywany jest bardzo delikatnie i nie powoduje działania stymulującego na układ nerwowy. | źródło :
opiekawdomu.info
Czy po zabiegu mastektomii można wykonywać masaż pleców?
Magda Kojs
Niemal - ponieważ trzeba wziąć pod uwagę wynik randomizowanego badania klinicznego z 2009 r.:
» Massage Therapy vs. Simple Touch to Improve Pain and Mood in Patients with Advanced Cancer: A Randomized Trial «
W/w badanie ocenia wpływ masażu i terapii dotykiem na jakość życia i odczuwanie bólu u osób z zaawansowaną chorobą nowotworową. Oceniana była również ilość zdarzeń niepożądanych i śmiertelność w trzech grupach: 1. chorych, których poddano masażowi, 2. których poddano jedynie terapii dotykiem, 3. u których zaniechano masażu i terapii dotykiem.
Wynik badania sugeruje, że masaż nie wpływa na śmiertelność czy ilość zdarzeń niepożądanych, natomiast poprawia nastrój, samopoczucie i zmniejsza lęk. Może również być pomocny w walce z bólem.
W/w badanie dotyczy jednak chorych przebywających pod opieką hospicjów, chorych u kresu życia, ponadto badanie to nie jest wystarczające by ustanowić nowy standard postępowania - jest jedynie wskazówką i na pewno potrzebne są dalsze badania.
Wnioskiem przewodnim powinna być teza, że nie można uogólniać problemu pytaniem: "Czy u chorych onkologicznie stosowanie masażu jest bezpieczne?", bo to zależy u których chorych, na jakim etapie choroby / leczenia, i... jaki masaż.
Dodatkowo trzeba zdawać sobie sprawę z faktu, że nie ma jak dotąd szeroko zakrojonych randomizowanych badań, które pozwoliłyby wyciągnąć szczegółowe wnioski i skonstruować je w formie jasnych wytycznych. W tej sytuacji pozostaje ostrożność i zdrowy rozsądek.
Podsumowując:- Wyleczeni chorzy raczej mogą korzystać z masażu. Warto jednak unikać tzw. masażu klasycznego i poprzestać na leczniczym (np. w celu zmniejszenia obrzęku limfatycznego, będącego powikłaniem po przeprowadzonym leczeniu) lub masażu delikatnym, relaksacyjnym.
- U chorych z aktywną chorobą nowotworową (w trakcie leczenia, z podejrzeniem wznowy, z brakiem potwierdzenia remisji po leczeniu) masaż jest raczej przeciwwskazany.
(osobiście jestem zwolennikiem zdrowego rozsądku: jeśli u chorego aktywny proces nowotworowy dotyczy wyłącznie regionu głowy i szyi to delikatny masaż stóp nie wydaje się niewłaściwy :-) - Wyjątkiem chorych z aktywną chorobą nowotworową, u których można rozważyć relaksacyjny masaż ciała wydaje się grupa pacjentów w końcowej fazie choroby, cierpiących z powodu dolegliwości bólowych, lęku czy depresji, u których spodziewany czas przeżycia jest stosunkowo krótki. Dla tych chorych prawdopodobnie masaż nie stanowi zagrożenia a wręcz przeciwnie - może poprawić jakość życia.
|
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2012-03-26, 11:53 Temat: Rak płaskonabłonkowy migdałka lewego |
vicctory napisał/a: | Ciężko mi znaleźć konkretnie w wyszukiwarce wspomaganie radio i chemioterapii, doświadczenia forumowiczów w radzeniu sobie ze skutkami... może to kwestia chaosu i strachu... |
Z doświadczeń naszych Forumowiczów :pozdrawiam ciepło. |
|
|