1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 228
Wyświetleń: 140764
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-11-03, 13:28 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
zoi napisał/a: | Zrobiłam morfologię i wyszło, że mam 147 [x10^3/ul] płytek krwi. Niby nie jest tragicznie, lekko poniżej normy i nie było przeciwwskazań, gdyby nie to, że w czerwcu miałam ich 238. Sama przytargałam lekarzowi wyniki dla porównania, bo mnie to zaniepokoiło. Skąd nagle taki gwałtowny spadek??? |
Jeden wynik o niczym nie świadczy. Po jakimś czasie warto powtórzyć morfologię z rozmazem.
Takie wahania zdarzają się również u osób zdrowych (bez leczenia onkologicznego w wywiadzie).
I z całą pewnością nie jest to parametr, który można by uznać za wskazówkę w prognozowaniu ewentualnej wznowy nowotworu litego głowy i szyi. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-10-09, 16:00 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
zoi napisał/a: | Zoja, wrażenia z gliwickiej onkologii mam jak najbardziej pozytywne. Zawdzięczam to temu, że po pierwsze byłam umówiona z samym profesorem Krzysztofem Składowskim, który zajął się mną osobiście |
Jesteś w najlepszych rękach.
|
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-07, 13:16 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
zoi napisał/a: | Dlatego dociekam co to znaczy "motylkowaty" i czy to to samo co "brodawkowaty" lub "rogowaciejący". |
'Motylkowaty' to nie jest określenie raka na poziomie komórkowym. Tak można nazwać np. styl naciekania, jednak histologicznie nie ma to żadnego znaczenia.
Tu istotne byłyby dwie kwestie: czy to rak rogowaciejący czy nierogowaciejący - to raz.
Dwa - czy na tle infekcji HPV czy nie.
Jednak kluczowe jest zróżnicowanie (złośliwość histologiczna) no i, a może przede wszystkim określenie stopnia zaawansowania (wyjściowo). Plus, jak sądzę, obecnie miałyby znaczenie informacje odnośnie precyzyjnego określenia jaki konkretnie obszar był napromieniany - tu już myślę pod kątem chociażby problemów stomatologicznych i planów leczenia w tym zakresie.
zoi napisał/a: | Doktor zapytał mnie nawet czy przywiozłam spreparowane wycinki |
Nie dziwię się! Tak by było najlepiej, zdecydowanie.
zoi napisał/a: | Niestety, nie i nie sądzę, żeby ktokolwiek zechciał mi je dać. |
Gdybyś się tam pojawiła i zażądała ich wydania (wypożyczenia) - otrzymałabyś je. Pewnie z obowiązkiem zwrotu.
zoi napisał/a: | Ostatnie badanie diagnostyczne potwierdziło, że nie ma zmian nowotworowych w obrębie głowy. | TK czy MRI?
zoi napisał/a: | Nie mylisz się jednak co do tego, że wolę poprzestać na optymistycznym podejściu do sprawy greckiego lekarza. Tak jest mi łatwiej. |
Musiałam zapytać jak jest, bo zadałaś pytanie o rokowanie. Teraz mamy sprawę wyjaśnioną i wszystko jest ok |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-09-05, 01:34 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Chodzi o raka kolczystokomórkowego języka.
Brakuje w dokumentacji stopnia złośliwości histologicznej nowotworu (cechy "G") oraz dokładnej klasyfikacji zaawansowania choroby (TNM).
Słowo "motylkowaty" nie wymaga tu rozkładania na czynniki pierwsze, jeśli mamy pewność, że chodzi o squamous cell carcinoma.
zoi napisał/a: | Jak to rokuje?
lekarz mówi, że w ciągu dwóch lat może dać wznowę. Grecki radiolog mówi, że na 99 procent zniszczyli go na amen metodą amerykańska. I ja się tego trzymam!!! |
zoi, rokowanie jest zależne od wielu czynników:
- od stopnia zaawansowania choroby
- od rodzaju histologicznego nowotworu i jego stopnia złośliwości
- od stanu ogólnego chorego
- od jakości przeprowadzonego leczenia.
Rozumiem, że grecki lekarz nie powiedział Ci jakie jest rokowanie - rokowanie bowiem opierane jest na wynikach leczenia chorych na daną chorobę, w danym st. zaawansowania i zazwyczaj określane jako % pięcioletnich przeżyć.
Jednocześnie mam wrażenie, że wolisz poprzestać na tym, co usłyszałaś od greckiego lekarza; jeśli się mylę to proszę o wyprowadzenie mnie z błędu.
pozdrawiam ciepło. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2011-04-10, 21:45 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Droga zoi,
mogę polecić Ci następujące piśmiennictwo:
- Łukasz Guzik, Elżbieta Kamysz
Kserostomia – więcej niż suchość w jamie ustnej Farm Pol, 2009, 65(6): 411-414 - Łukasz Guzik
Kserostomia — obraz kliniczny i terapia Forum Medycyny Rodzinnej 2009, tom 3, nr 4, 292–296 - Urszula Kaczmarek
Leczenie suchości jamy ustnej – przegląd piśmiennictwa Czas. Stomatol., 2007, LX, 2, 88-95 - Joanna K. Herman, Tadeusz M.Cieślik
Radioterapia nowotworów głowy i szyi WIADOMOŚCI LEKARSKIE 2008, LXI, 4–6
Obawiam się, że nie rozwiąże ono w sposób jednoznaczny Twoich dylematów
być może jednak znajdziesz tu coś, co pomoże w ewentualnym poszukiwaniu alternatywnych rozwiązań.
Gdyby trzeba było pomóc coś zinterpretować/zrozumieć - jestem do dyspozycji. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory tarczycy, głowy i szyi Wysłany: 2009-10-02, 23:46 Temat: Rak gardła dolnego z przerzutem - brak smaku po radioterapii |
Myślę zoi, że chodzi tu o współczynnik albuminowo-globulinowy, np. tu kilka słów o tym: --> Bialko calkowite - Lab Tests Online - Tests <--
Co do markerów, to nie ma jako takich, specyficznych markerów dla nowotworów głowy i szyi. Natomiast m.in. właśnie albuminy w różnych kombinacjach bywają markerem - spójrz proszę: -> Białka ostrej fazy u chorych na nowotwory głowy i szyi <- (z tym, że tej ostatniej lektury nie analizuj proszę pod swoim kątem , bo ani nie mamy odpowiednich wyników, ani danych porównawczych sprzed rozpoczęcia leczenia by próbować wyciągać jakiekolwiek wnioski).
Co do ogólnych informacj na temat samych albumin, to takie zwięzłe 'ABC' jest np. w niezastąpionej jak zwykle -> Wikipedii <-
Daj proszę znać jak wyniki badań obrazowych.
pozdrawiam ciepło. |
|
|