1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Nasza historia i Prośba o pomoc |
DumSpiro-Spero
Odpowiedzi: 92
Wyświetleń: 34918
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-06-24, 21:15 Temat: Nasza historia i Prośba o pomoc |
Bardzo mi przykro...
Niech śpi spokojnie.
|
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-06-24, 09:06 Temat: Nasza historia i Prośba o pomoc |
Ala81 napisał/a: | Czy ją boli? Nie wiemy. |
Prawdopodobnie nie. Jednak muszę zadać pytanie: czy mama otrzymuje morfinę dożylnie lub podskórnie?
Ala81 napisał/a: | Heparedidol nie pomaga. |
Jeśli haloperidol nie pomaga to w sytuacji takiego niepokoju podaje się relanium dożylnie lub podskórnie.
Ala81 napisał/a: | Do tego doszły skurcze mięśni rąk, które mama co chwile unosi i opadają bezwładnie. I tak całą noc. Zasnęła moze na pól godziny. Czy to może być od leku? W ulotce było o objawach parkinsonowskich,niekontrolowanej ruchliwości... |
Raczej nie, tu haloperidol po prostu nie działa (tak bywa), a te objawy, które opisujesz są spowodowane niepokojem terminalnym. Mama umiera - a umieraniu niemal zawsze towarzyszy taki niepokój (bezsenność, pobudzenie, siadanie, kładzenie się, ruszanie kończynami, czasem wręcz rozbieranie się).
Ala81 napisał/a: | Mama bardzo ciężko oddycha, ma temp. 38,6, która po kroplówce z pyralginą spada do 37,4, ale na krótko. |
To gorączka towarzysząca agonii. Spowodowana jest upośledzeniem termoregulacji i towarzyszy umieraniu (zwana czasem "gorączką przedśmiertną"). Minie tuż przed... Pyralgina to najlepsze rozwiązanie.
Ala81 napisał/a: | jeśli macie jakieś sugestie |
Już zadzwoniłam i je przekazałam. Relanium - przede wszystkim. Okazuje się, że morfina podskórnie jest. |
DumSpiro-Spero
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2013-05-12, 14:13 Temat: Nasza historia i Prośba o pomoc |
Ala81 napisał/a: | Pomocy.... |
Już pomoc jedzie.
Droga Pomocy, dziękuję, że jesteś... |
|
|