1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22

2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.

DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna

Logo Forum Onkologicznego DUM SPIRO-SPERO
Forum jest cz?ci? Fundacji Onkologicznej | przejdź do witryny Fundacji

Czat Mapa forum Formularz kontaktowyFormularz kontaktowy FAQFAQ
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  AlbumAlbum
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj
Znalezionych wyników: 13
DUM SPIRO-SPERO Forum Onkologiczne Strona Główna
Autor Wiadomość
  Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Halink_a

Odpowiedzi: 41
Wyświetleń: 13732

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-12-03, 19:34   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Ejka napisał/a:
witaj, jeśli biopsja potwierdzi guz trzustki czy jest konieczna operacja czy tylko chemioterapia? może jedno i drugie ? czy przy guzie trzustki jest możliwe wyleczenie ?

[ Dodano: 2011-12-03, 14:57 ]
jeszcze jedno: czy możecie polecic mi chirurga-onkologa z Trójmiasta, Bydgoszczy, Olsztyna, który cieszy się dużym uznaniem i autorytetem i specjalizuje się w tego typu operacjach ?
bardzo proszę o pomoc,

Droga Ejko,

polecam świetnego chirurga onkologa z Trójmiasta. To dr Dariusz Sokołowski, który ze szczegółami objaśnia stan pacjenta. Jest cierpliwy, odpowiada na wszystkie pytania, a nawet rysuje pacjentowi obrazki przed operacją tłumaczac co wytnie lub jeśli operacja jest niemożliwa wyjaśnia skrupulatnie dlaczego. Jest konkretny, rzeczowy, bardzo kompetentny, szczery do bólu.
Oto dane: Dariusz Sokołowski
Przyjmuje min w Intermedica w Gdańsku Al. Zwycięstwa 31/32 58 340-54-70, 340-54-71
http://www.intermedica.gda.pl/poradnie.php?idp=3
poniedziałek: 14:00 - 18:00
środa: 8:00 - 14:30
piątek: 16:00 - 18:00
http://poczet.mp.pl/poczet/show?id=4065 tu w jakich placówkach pracuje
http://www.rankinglekarzy..._onkolog/Gdansk ranking lekarzy co mówią pacjenci

Pamiętaj jedno Ejka, nie wolno myśleć negatywnie, znam pacjenta, który z rakiem trzustki po chemioterapii wrócił do biegania / przez cały czas chemii robił wizualizacje jak obiega stadion - jest sportowcem, więc walkę ma we krwi.
Teraz za wcześnie rozważać, czy chemia czy operacja. Wiem, że przyjdzie taka chwila, że będzie trzeba odpowiedzieć sobie na to pytanie, lecz teraz nie traćcie energii tylko działajcie. Dobrze byłoby wziąć płytki CD i pójść na wizytę do lekarza, ale po biobsji. Teraz tatko musi dużo odpoczywać, nabierać sił, nie powinien już rozmyślać co będzie tylko co jest teraz.
Wiadomo, że chirurg onkolog wypowiada się na temat możliwości operacji, a onkolog decyduje o chemioterapii.
Prawda jest taka, że jeśli guz trzustki okaże się przerzutowym to rzadko zapadają decyzje o operowaniu, bo lekarze mówią, że to stan rozsiany i operacja nie wyleczy z raka. Każą wtedy zapisać się do onkologa, który zapisuje chemię jako leczenie paliatywne. Jeśli to nie będzie przerzut operacja może być wskazana, ale jeśli umiejscowienie zmiany pozwala na radykalne wycięcie, a o tym powiedzieć może tylko chirurg onkolog.

[ Dodano: 2011-12-03, 19:37 ]
Aha, i jeszcze jedno. Polecam książkę Carla Simontona, Triumf Zycia. Możesz mieć przewagę nad rakiem. Nieoceniona pozycja w kanonie lektur w zakresie psychoonkologii.
Halink_a

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-12-03, 01:13   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Ejka napisał/a:
witam, mam nadzieję, że zechcecie pomóc mi kolejny raz, dzisiaj otrzymaliśmy wyniki rezonansu magnetycznego jamy brzusznej, obawiam się, że nie jest dobrze :-(
a biopsja 6 grudnia....

Ejka, ten skan jest bardzo ciężko przeczytać, bo jest odwrócony i nie można go odwrócić. Może udałoby Ci się raz jeszcze spróbować?
Ja jednak doczytałam odwracając komputer bokiem i uważam, że biobsja w tym wypadku jest konieczna, aby uniknąć niejasności, bo nawet rezonans wskazuje na patologię w trzustce.
Halink_a

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-11-28, 15:23   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Ejka napisał/a:

czesc :) przede wszystkim dziękuję za ciepłe słowa :)
niestety onkolog nie oglądał płytki, zresztą tata nie wpadł na pomysł, żeby ją pokazac.

[ Dodano: 2011-11-25, 14:07 ]
mam kolejne pytanie, czy jest sensowne zrobie badania PET przed biopsją ? tata mógłby prywatnie zrobic te badanie, ale chciałby wiedziec czy wynik jednoznacznie określi jaki to nowotwór i będzie podstawą już do zastosowania konkretnego leczenia ?

Witaj Ejka,
szkoda, że tatuś nie pokazał płytki CD. Zawsze może być tak, że to czego nie zauważył jeden opisujący zobaczy to drugi lekarz. U nas tak było. Dlatego zapytałam o płytkę. Ja nauczyłam się jednego, że zawsze warto poprosić o konsultację płytki. Ja nawet udawałam się do miejsca, gdzie robiono TK i pytałam bezpośrednio osobę opisującą badanie. Może warto byłoby, abyś pojechała do miejsca, gdzie tata robił TK i poprosiła o krótką rozmowę z lekarzem, który opisał taty badanie. Jego nazwisko widnieje zawsze na pieczątce.

Jeśli chodzi o Pet, to pet tak jak TK jest badaniem obrazowym, którego zadaniem jest odnaleźć miejsce rozwijającego się raka, ale nie jest jego zadaniem określenie jaki to rak, tak jak nie daje tej wiadomości TK, i dlatego zawsze trzeba dalszej diagnostyki, by określić co jest źródłem pierwotnym a co wtórnym. Ale PEt jest dokładniejszy od TK - taka jest przynajmniej moja opinia - ponieważ pokazuje miejsca, w których kumuluje się najwięcej glukozy. Jeśli nie ma takich miejsc, człowiek nie ma raka, jeśli są takie miejsca to człowiek albo ma albo mieć będzie.

Czy już odliczacie dni do wyniku biobsji?
Wiem, że to może bez sensu, ale ja bym jeszcze powtórzyła badanie CEA, jeśli będzie rosnąć, to nie będzie wątpliwości, że jest wznowa.
Halink_a

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-11-24, 13:36   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Ejka napisał/a:
Cytat:
Przy przyjęciu takiej hipotezy rzeczywiście dobrze jest wykonać też gastroskopię, ponieważ istnieją chłoniaki umiejscawiające się szczególnie w żołądku.

Gastroskopia nic nie wykazała, żołądek jest czysty, bez żadnych zmian. Gastrolog twierdzi, że ten guz wychodzący z trzustki to guz na zewnętrznej stronie jelita, uważa za mało prawdopodobne, że to guz trzustki, czy chłoniak. Mam pytanie: czy biopsja z tego guza wykaże co to za nowotwór i będzie można dobrac właściwe leczenie ? czy jeśli wykluczy nowotwora z tego guza to będzie trzeba szukac dalej ? czy wtedy należy zrobic kolejną biopsję, np: z węzłów ? będę wdzięczna za wszystkie sugestie.

Witaj Ejka, bardzo dobrze wiem ile nerwów kosztuje czekanie na wynik. Ja z lękiem podchodzę do wszystkich, nawet do morfologicznych badań. Gdy mam otworzyć kartkę trzymam ją długo i się modlę, a w nocy nie mogę spać i budzę się spocona jak mops. Piszę o tym, bo wiem co czujesz, jakie lęki przeżywasz i bardzo Ci współczuję. Po wielu przeżyciach niestety już wiem, że w tej drodze po życie, po każdy dzień lęk towarzyszyć będzie nam nieustannie. :cry:
Mam pytanie, czy chirurg - onkolog, który operował tatę oglądał płytkę CD ? Bo opis TK - jeśli nie jest jednoznaczny - powinien lekarza zmotywować do obejrzenia płytki. Zawsze należy poprosić o obejrzenie płytki! Ja, gdy coś było niejasne, nosiłam płytkę do konsultacji i w ten sposób zawsze diagnoza była potwierdzana przez dwóch lekarzy.
Niestety w obecnej chwili biobsja może wyjaśnić wątpliwości, bo lekarze nie wiedzą jakie leczenie podjąć. Biobsja zawsze daje lekarzowi informację co do leczenia, wykazuje jaki nowotwór zaatakował. Także trzeba czym prędzej zrobić biobsję, by czym prędzej odliczać dni do wyniku.
Halink_a

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-11-22, 11:53   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Ejka napisał/a:
Halink_a napisał/a:
Przyznaję, badanie poziomu amylazy i lipazy nie należy do powszechnie stosowanych. Wszystko zależy od lekarza. Ja swojemu tatce robię takie badanie w ramach kontrolingu raz na jakiś czas odpłatnie. Za amylazę zapłaciłam ostatnio 5 zł. Można zapytać lekarza, co myśli o tych badaniach, może dałby tatusiowi skierowanie. Zawsze to byłoby coś, jakiś krok do przodu w diagnostyce tej trzustki.

witam ponownie, zgodnie z Twoją sugestią tata zrobił badanie poziomu amylazy: wynik 43 oraz CRP: wynik 2,40. czy dobrze rozumiem, że nie ma stanu zapalnego więc bardziej prawdopodobny jest nawrót nowotwora ? bardzo proszę o odpowiedz, wizyta u onkologa dzisiaj o 15,00, ale oczekiwanie staje się trudne do zniesienia :(

Witaj Ejka, właśnie weszłam na forum i już odpisuję. Poziom lipazy w skali U/L gdzie norma wynosi 13 -60 oznacza, że jest to wynik w normie, że trzustka nie jest w stanie zapalnym. CRP jest doskonałe, 2,40 oznacza, że w organiźmie nie toczy się w chwili obecnej stan zapalny, CRP daje to potwierdzenie. Doskonały wynik CRP nawet przy wznowie nowotworu daje lepsze rokowanie, pamiętaj o tym. Rozwijający się nowotwór wytwarza toksyny, które powodują uaktywnienie się w organiźmie stanu zapalnego. Skoro go nie ma, musieliście trafić na sam początek wznowy. Miejmy nadzieję, że dzisiejsza wizyta wniesie coś nowego. Zabierz wyniki tatusia i wieczorem daj znać jak przebiegła rozmowa i co ustalił lekarz. ZApytaj o Peta. Pozdrawiam i czekam na wiadomość. Będę trzymać kciuki!
Halink_a

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-11-20, 19:17   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Ejka napisał/a:
Halink_a napisał/a:
To zapytaj Mamusi, czy Tatko przyjmuje jakieś leki przeciwbólowe?

tak, leki przeciwbólowe zapisał mu lekarz, ale bierze je jedynie wtedy, gdy boli go mocniej niż zwykle, mama liczy tabletki i dzięki temu wie, kiedy boli go bardziej. Myślisz, że boli go trzustka, a nie np powiększone węzły ? tata twierdzi, że ból pojawia się w różnych miejscach, ma nawet wrażenie, że bolą go żebra.

Myślę, że ból jest od trzustki. Podejrzewam również, że twój tatuś przeszedł zapalenie trzustki. Zwapnienia pojawiają się po stanie zapalnym. Proszę oto link, gdzie można przeczytać, że " Zmiany anatomopatologiczne - Najczęstszym zjawiskiem anatomopatologicznym jest przewlekłe zapalenie oraz włóknienie, a także utrata czynnego miąższu trzustki. Proces fibrotyczny ma charakter ogniskowy, odcinkowy lub rozlany. Występowanie zwapnień wskazuje na późną fazę pzt. Występują zmiany przewodu trzustkowego i jego rozgałęzień (zwężenia, rozszerzenia, złogi i zwapnienia). W przebiegu pzt często stwierdza się występowanie torbieli, najczęściej torbieli rzekomych.
Objawy i przebieg
Najczęstszym (występującym w ok. 85% przypadków) i najbardziej typowym objawem przewlekłego zapalenia trzustki jest ból brzucha.
Ma on charakter piekący, przeszywający, świdrujący lub ściskający; jest nawracający, uporczywy i ma zróżnicowane, czasem znaczne nasilenie. Występuje głównie po posiłku (po ok. 15-30 min.) i jest zlokalizowany głęboko w nadbrzuszu, najczęściej w górnym lewym kwadrancie jamy brzusznej, często z promieniowaniem do pleców w okolicę między Th12 i L2.
Ból może trwać kilka dni lub nawet tygodni, rzadko mija w ciągu 24 godzin. W początkowym okresie choroby ból występuje w postaci okresowych napadów; później bóle są coraz silniejsze i trwają coraz dłużej"

Oto link: http://pl.wikipedia.org/w...alenie_trzustki

Powiększone węzły chłonne również mogą być przyczyną bólu, gdy przeważnie naciskają na inne narządy. Ale wtedy przeważnie podaje się bardzo silne środki przeciwbólowe. Na pewno stan twojego Tatusia nadaje się do dalszej diagnostyki zarówno obrazowej jak i pod kątem badań laboratoryjnych pod kątem stanu zapalnego /CRP/ czy enzymów trzustki i markera.

[ Komentarz dodany przez Moderatora: absenteeism: 2011-11-20, 19:22 ]
Kolor zielony użyty w poście zmieniony na kursywę. Powód: pkt 20 (b) cz II. Regulaminu Forum.

Halink_a

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-11-20, 12:48   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Ejka napisał/a:
Halink_a napisał/a:
Napisz jak czuje się na dzień dzisiejszy twój tatuś?

trudno powiedziec :( to typ twardziela, który nie przyzna się jak mocno boli, z relacji mojej mamy wynika, że boli go raz mniej raz mocniej, ale nieustannie od kwietnia tego roku :(

To zapytaj Mamusi, czy Tatko przyjmuje jakieś leki przeciwbólowe? Ból wywołuje zapewne trzustka. Mój znajomy z onkologii był typem twardziela, nie narzekał tylko kładł się do łóżka i leżał. Brał leki przeciwbólowe pokryjomu, aby nikt nie widział, a potem okazywało się, że gdy żona chciała wziąć proszek już ich tam nie było. Postaraj się, by tatuś przyznał się, czy bierze jakieś tabletki od bólu. Jest różnica między tabletkami przeciwbólowymi zapisanymi na receptę przez Poradnię Leczenia Bólu przy Onkologii a zażywaniem na rękę przypadkowo posiadanych w domu kapsułek przeciwbólowych.
Halink_a

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-11-19, 22:17   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Ejka napisał/a:
Halink_a napisał/a:
Czy tatuś ma prawidłowe wyniki PSA?

tak, są w normie - 0.4

[ Dodano: 2011-11-19, 21:43 ]
Halink_a napisał/a:
No właśnie, czy badanie histopatologiczne wykazało, że w wyciętych węzełkach chłonnych były przerzuty, czy nie?

nie było przetrzutów

jak nie było przerzutów to bardzo dobrze rokuje. Napisz jak czuje się na dzień dzisiejszy twój tatuś?
Halink_a

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-11-19, 20:23   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Masa patologiczna = komórka anormalna, której nie powinno tam być. Tk nie daje jednoznacznej odpowiedzi czy to nowotwór, ale też nie odrzuca tej możliwości. Jednak węzły chłonne, gdy organizm jest zdrowy, nie są nigdy powiększone, zwiększają się, gdy dochodzi do rozwoju nowotworu lub też np. podczas toczącego się procesu zapalnego. Więc jak widzisz nie zawsze zwiastują nowotwór. Jednak słowo zwapnienie oznacza przeważnie, że dany organ, tutaj trzustka przechodziła proces zapalny. Tak samo doczytałam, że prostata ma zwapnienia. To ślady po przebytym zapaleniu prostaty. Czy tatuś ma prawidłowe wyniki PSA?

[ Dodano: 2011-11-19, 20:28 ]
absenteeism napisał/a:

Ejka napisał/a:
co stało się z chorymi węzłami sprzed lat ? zostały usunięte ?

Ty mi powiedz :) pisałaś, że wycięto część jelita wraz z chorymi węzłami chłonnymi.
Nie mamy żadnych wyników badań z tamtego okresu, więc nie wiemy jakie węzły były zajęte, jakie wycięto.

Zgadzam się z absenteeism. No właśnie, czy badanie histopatologiczne wykazało, że w wyciętych węzełkach chłonnych były przerzuty, czy nie?

[ Dodano: 2011-11-19, 20:35 ]
Wklejam link o węzłach chłonnych http://www.wezly.biurowy.pc.pl/

[ Dodano: 2011-11-19, 20:37 ]
Aha, i jeszcze jedno. Można poprosić lekarza rodzinnego o skierowanie na badanie krwi na CRP. Badanie to określi poziom stanu zapalnego i może być ważne w diagnostyce.
Halink_a

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-11-19, 20:09   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Przyznaję, badanie poziomu amylazy i lipazy nie należy do powszechnie stosowanych. Wszystko zależy od lekarza. Ja swojemu tatce robię takie badanie w ramach kontrolingu raz na jakiś czas odpłatnie. Za amylazę zapłaciłam ostatnio 5 zł. Można zapytać lekarza, co myśli o tych badaniach, może dałby tatusiowi skierowanie. Zawsze to byłoby coś, jakiś krok do przodu w diagnostyce tej trzustki.
Poziom markeru nie jest jeszcze wysoki. W po miesiącu malutko się podniósł. Wierz mi, znam przykłady, gdy pacjenci mają CEA trzy lub czerocyfrowe. Także trzeba łapać "byka za rogi" jak to mawia mój tata i przystąpić do działania, by nie dopuścić do wzrostu markeru i co jakiś czas ponownie go skontrolować.
Halink_a

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-11-19, 19:44   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Ejka napisał/a:
absenteeism napisał/a:
Leczenie zakończyło się regresją całkowitą? Margines operacyjny był czysty?

zdaje się, że tak, o ile dobrze rozumiem :) przez 5 lat wszytko było w porządku, wszystkie wyniki były w normie.

absenteeism napisał/a:
Przypuszczalnie wdrożone zostanie leczenie chemioterapią, natomiast nie wiem czy onkolog nie skieruje taty np. na PET. Niemniej jednak konsultacja u onkologa konieczna, dobrze że jesteście już na nią umówieni.

PET ? czy takie badanie wykonuje się równolegle z chemioterapią ?

Pet to badanie kontrolne, które wykonuje się obok TK celem sprawdzenia skuteczności leczenia chemioterapeutykami.

[ Dodano: 2011-11-19, 19:50 ]
Pet to badanie, którego celem jest sprawdzenie, gdzie najbardziej jest wchłaniana glukoza. Jeśli w jakimś miejscu jest wzmożone jej wchłanianie oznacza to, że w tym miejscu rodzi się lub jest już proces nowotworowy. Jeśli TK nie daje jednoznacznej odpowiedzi przeważnie lekarz onkolog kieruje właśnie na PET. W przypadku twojego tatusia Pet mógłby sprawdzić, czy ta masa patologiczna, jak to określono na TK na trzustce wchłania glukozę czy nie. Gdyby nie wchłaniała można byłoby wykluczyć meta w tym organie.
Halink_a

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-11-19, 19:23   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Ejka napisał/a:
5 lat temu miał zdiagnozowany nowotwór złośliwy jelita grubego, wkrótce potem wycięto częsc jelita wraz z chorymi węzłami chłonnymi. Od tego czasu robił regularnie markery i wszystko było w normie, we wrześniu markery (chyba ) CEA pokazały 12, tata od paru miesięcy odczuwa ból w jamie brzusznej, nie jest w stanie określic co dokładnie go boli, twierdził, że żołądek, potem ból był odczuwalny w różnych miejscach, jakby się przemieszczał. USG jamy brzusznej, płuc nic nie wykazało, kolonoskopia - pobrany wycinek również nie wskazywał na guza w jelitach, aż do wykonania tomografii.

Czyli jednak :-( Ten ból brzucha mógł być z powodu własnie formowania tej masy guzkowatej, o której wspomina TK. Czy tata miał badany poziom amylazy we krwi? Zgadzam się z absenteeism, że powiększone węzły chłonne zapowiadają wznowę, a podwyższenie markeru potwierdza to. Czy tata po operacji pięć lat temu dostał chemię? Kiedy onkolog obejrzy wynik TK?

[ Dodano: 2011-11-19, 19:28 ]
była zastosowana chemioterapia /lekka /, przepraszam za określenia, ale nie znam prawidłowego nazewnictwa,

Przyjęło się, że nie ma czegoś takiego jak chemia lekka czy cięższa w znaczeniu słabsza lub skuteczniejsza. Chemia zawsze jest chemią i zawsze jest inwazyjna. Mój tatuś po operacji dostawał chemię w postaci zastrzyku przez ok. 20 minut po czym szybko mykał do domku. Czy taką otrzymywał twój tatuś?
Halink_a

PostDział: Nowotwory przewodu pokarmowego   Wysłany: 2011-11-19, 18:44   Temat: Proszę o interpretację wyniku badania tomografii komp.
Witaj, nie czuję się osobą kompetentną, by zinterpretować wynik TK, gdyż tak naprawdę sam opisujący nie do końca był pewny. Tak naprawdę to w praktyce, czyli podczas operacji chirurdzy mogą zweryfikować, czy mają do czynienia z komórką anormalną, czy z torbielą, lub guzem niezłośliwym. Czy tatuś skarżył się kiedykolwiek na bóle brzucha? Wydaje mi się, że przeszedł kiedyś zapalenie trzustki. Czy kiedykolwiek miał robione badanie na Amylazę i Lipazę? Sprawdzenie poziomu amylazy i lipazy we krwi pozwala na diagnostykę trzustki. Warto byłoby skonsultować ten wynik z onkologiem. A kto dał tatusiowi skierowanie na TK? Czy tatuś jest pod opieką lekarza?

Skocz do:  

logo

Statystki wizyt z innych stron