1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: Torbielakogruczolak jajnika |
Joanna1985
Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 6775
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-04-30, 21:37 Temat: Torbielakogruczolak jajnika |
Ok Chyba poprostu juz wpadam w panike.
http://www.nowotwor.eu/pr...976e7b35d94ff4a
Tu jest link do cytatu.
[ Komentarz dodany przez Moderatora: Richelieu: 2014-04-30, 22:59 ]
Joanna1985 napisał/a: | Tu jest link do cytatu. |
Joanna1985 napisał/a: | informacje z tego forum | Ale ... to nie jest 'z tego' [tj. naszego] forum ...
|
Joanna1985
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-04-30, 21:19 Temat: Torbielakogruczolak jajnika |
Nie konsultowalam jeszcze tego wyniku ostatecznego histopatologicznego z moim lekarzem wizyte mam dopiero na 20 maja :( Byl u mnie po zabiegu i mial wynik srodoperacyjnego badania- zmiana łagodna. jedyne co mam to informacje z tego forum i tutaj zacytuje:
• gruczolakotorbielak śluzowy (cystadenoma mucinosum) -> powolny rozwój, może osiągać wielkie rozmiary (nawet do 20 kg). Nowotwór niezłośliwy, często spotykany (15% wszystkich nowotworów jajnika). Zwykle jest to guz o gładkiej powierzchni, pokryty otrzewną, często wielokomorowy, torbielowaty, wypełniony gęstą treścią. Rozpoznawany najczęściej w stopniu I. Występuje zazwyczaj jednostronnie. Czasem elementy śluzowe mogą się wszczepić w otrzewną i doprowadzić do powstania śluzaka otrzewnej (myxoma perinei) -> mimo brak cech złośliwości histopatologicznej może charakteryzować się złośliwością kliniczną i doprowadzać do zgonu. Leczenie -> usunięcie macicy z przydatkami oraz guzem u kobiet starszych; u kobiet w wieku rozrodczym -> usunięcie samego guza z przydatkiem.
Czy to znaczy ze on moze sie odnowic i uzłośliwic? czy jak zrozumiec inaczej te jego zlosliwosc kliniczna? :( |
Joanna1985
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-04-30, 13:44 Temat: Torbielakogruczolak jajnika |
Dziekuje za odpowiedz. Wiem powinnam isc do lekarza mam wizyte na 20 maja ale do 20 maja moje mysli mnie wykoncza Moj torbiel cechuje sie podobno "zlosliwoscia kliniczna" nigdzie to pojecie nie jest wytlumaczone i tez nie wiem za bardzo jak to zrozumiec. |
Joanna1985
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2014-04-29, 23:12 Temat: Torbielakogruczolak jajnika |
[pierwotny tytuł wątku: Śluzak otrzewnej?]
Witam jestem po usunieciu torbieli jajnika w badaniu histopatologicznym środoperacyjnym wyszlo:
Histpat:
Torbiel prawych przydatkow - zmiana łągodna w takim ogolniejszym badaniu histopatologicznym- Cystadenoma mucinosum ovarii -
o tym juz wszystko co bylo dostepne przeczytalam jednak martwi mnie jedna rzecz, wycieto mi tylko guz jajnik zostawili dlaczego?
I druga stwierdzono u mnie liczne zrosty i boje sie czy to nie jest objaw śluzaka rzekomego otrzewnej?
Bardzo prosze o odpowiedz
Joanna
[ Dodano: 2014-04-30, 00:13 ]
przepraszam ze post pod postem ale nie potrafie edytowac
Zrosty byly umiejscowione w miednicy mniejszej |
|
|