Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak szyjki macicy |
Jolana
Odpowiedzi: 120
Wyświetleń: 49789
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-01-15, 07:27 Temat: Rak szyjki macicy |
Ssisi, bardzo mi przykro...
Z całego serca współczuję... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-12-23, 11:03 Temat: Rak szyjki macicy |
ssisi2, wiesz mam 86 letnią Mamę, którą kocham nad życie i wszystko robię co w mojej mocy by Jej pomagać... Ona ma wprawdzie problemy zdrowotne innej natury, ale jest też bardzo chora.
Dr Norbert Piotrkowicz jest doświadczonym specjalistą - wart jest zaufania.
Z wyrazami wielkiego podziwu i wsparcia
Jolana |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-12-23, 08:26 Temat: Rak szyjki macicy |
Cytat: | Hipertermię jako metodę wspomagającą stosuje się praktycznie we wszystkich rodzajach nowotworów; nie ma znaczenia wiek pacjenta czy stopień zaawansowania choroby. Wyjątek stanowią nowotwory krwi. W tych schorzeniach hipertermii nie stosuje się. |
Tak twierdzi Dr. n.med. Norbert Piotrkowicz, członek zarządu Europejskiego Towarzystwa Hipertermii Onkologicznej, specjalista radioterapii onkologicznej, od ponad piętnastu lat wykorzystujący hipertermię w praktyce klinicznej.
Cytat: | Decyzję o włączeniu hipertermii do procesu leczenia podejmuje się indywidualnie w przypadku każdego pacjenta. Decyzję podejmuje lekarz. |
Obecnie w Polsce hipertermię prowadzą następujące ośrodki onkologiczne:
Centrum Onkologii Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie, Centrum Onkologii w Krakowie, Centrum Onkologii w Gliwicach, Wielkopolskie Centrum Onkologii (Poznań), Świętokrzyskie Centrum Onkologii (Kielce), Katedra i Klinika Położnictwa, Chorób Kobiecych i Ginekologii Onkologicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, NZOZ Centrum Medyczne Onkologii i Hipertermii w Warszawie.
Przeczytaj artykuł : http://www.epacjent.pl/ar...dzial=Onkologia |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-10-07, 14:07 Temat: Rak szyjki macicy |
ssisi2 napisał/a: | Co może oznaczać płyn wokół wątroby? |
Witaj ssisi2, hmmm... nie chcę Cię niepokoić ale zbieranie się płynu wokół wątroby oznacza najprawdopodobniej objaw rozpoczynającego się wodobrzusza. Pełnoobjawowe wodobrzusze jest poważnym symptomem w tym przypadku dekompensacji wątroby (niewydolności wątroby) ? Być może też są jeszcze inne przyczyny tego stanu rzeczy.... Objaw należy potraktować bardzo poważnie.
W postaci skąpej - początkowej wodobrzusza odstawienie soli z reguły wystarcza do cofnięcia się tego objawu. W przypadku nieskuteczności samego odstawienia soli stosuje się leki moczopędne aż po drenaż jamy brzusznej. Taki jest mniej więcej przebieg wodobrzusza i sposoby walki z nim...
Cytat: | Jakie może być postępowanie lekarzy w związku ze zmianami meta? |
Będzie to uzależnione od wielkości i lokalizacji przerzutów, od ogólnego stanu zdrowia oraz dotychczasowych terapii.
Cytat: | Nie wytrzymam do piątku (wizyta u lekarza) więc może ktoś tu podpowie, co dalej? |
Kochana ssisi2, piszę te słowa z wielkim bólem serca. Tak mi przykro, że nic pocieszającego na chwilę obecną nie ma..
Życzę Ci dużo sił - bo teraz chyba tego bardzo potrzebujesz. ściskam Was obie mocno i przytulam do serca... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-09-15, 09:38 Temat: Rak szyjki macicy |
Ssisi2, moim skromnym zdaniem trzeba zacząć od chirurga. To on powinien pokierować diagnostyką. Owszem ciut może się procedura diagnostyczna przedłużyć ale warto skorzystać z pomocy fachowca.
Proszę nic nie róbcie na własną rękę. Każde badanie wymaga odpowiedniego przygotowania i celu... Decydując się na samodzielną diagnostykę możesz tylko niepotrzebnie dodatkowo zmęczyć Mamusię.
Jeśli stać Was na prywatną, domową wizytę wezwijcie do domu proktologa
Lekarz w warunkach domowych może zbadać per rectum, i wykonać test na przykład na krew utajoną itd.
Ja bym tak postąpiła na Twoim miejscu.. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-09-14, 21:46 Temat: Rak szyjki macicy |
Zaraz postaram się odpowiedzieć tylko przeczytam cały Twój wątek...
[ Dodano: 2012-09-14, 23:24 ]
Nie wiem, czy jelito nie jest częściowo blokowane przez nowotwór ?...
Istnieje mnóstwo powodów, które prowadzić mogą do zaparć. Jeżeli Mamusia przez 8 dni nie wypróżniała się, to trzeba szybko zgłosić lekarzowi.
Zaparcia mogą być wywołane również opioidem... Ale niech w tej sprawie wypowie się lekarz.
Mamusia jest poważnie chora, niewiele je, nie znamy etiologii objawów, dlatego postępować trzeba bardzo ostrożnie z lewatywami, nie stosować też silnych środków doustnych. najlepiej do wyjaśnienia przyczyny unikać lewatywy, czopków. Przede wszystkim trzeba wykluczyć mechaniczną niedrożność.
Primum non nocere... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-09-14, 21:32 Temat: Rak szyjki macicy |
Czy masz na myśli przewlekłe zaparcia ? |
|