1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: podejrzenie zespołu MDS |
Jolana
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 9256
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2012-10-16, 13:39 Temat: podejrzenie zespołu MDS |
Zgadzam się całkowicie z Justynką .
Cytat: | . A tak dla uzupełnienia informacji jestem po przeszczepieniu wątroby. |
Stan po przeszczepie wątroby w powiązaniu obecnego stanu zdrowia wymaga
wymaga szerokiej gamy opieki specjalistycznej ...
Cytat: | i jeszcze jedno miałam robioną szeroką diagnostykę w kierunku niedokrwistości i wszystko wyszło ok czyli: kolonoskopia i gastroskopia itp... |
Cytat: | ale ostatnio robiłam test na krew utajoną w kale i wynik wyszedł dodatni. |
Jest to bardzo ważna informacja.Tutaj też można upatrywać się przyczyny tracenia krwi...
Wynik dodatni testu to konieczność dalszych badań. Nie wiemy, kiedy była robiona ostatnio kolonoskopia, ale w tej sytuacji koniecznie trzeba ja powtórzyć...
Oczywiście powodem krwawienia najczęściej bywają polipy usuwane podczas zabiegu, bywają hemoroidy lub stany zapalne.. Kolonoskopia szczegółowo ujawni miejsce i przyczynę krwawienie.
O dokładnymi wiarogodnym wyniku kolonoskopii decyduje zarówno sprzęt i odpowiednie przygotowanie pacjenta...
Teraz tylko czekanie na wyniki badań po dokładnym przeanalizowaniu próbek. I tylko specjalista po uzyskaniu danych z badań oceni stopień zaawansowania MDS lub wykluczy...
|
Temat: podejrzenie zespołu MDS |
Jolana
Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 9256
|
Dział: Nowotwory układu krwiotwórczego Wysłany: 2012-10-15, 17:59 Temat: Re: podejrzenie zespołu MDS |
LUŚKA1 napisał/a: | Mam pytanie miałam robioną biopsje szpiku kostnego |
Dlaczego wykonano biopsję ? Czy miała ona związek w znalezieniu przyczyny niedokrwistości z niedoboru żelaza ? Zdarzają się sytuacje, kiedy niedokrwistość jest wykładnikiem poważniejszej choroby, dlatego zawsze konieczna jest wnikliwa analiza..
Czy dysponujesz wynikami badań ?
Cytat: | lekarz powiedział że mam podejrzenie zespołu MDS i czeka mnie teraz trepanobiopsja szpiku |
Co dokładnie wyraził ? MDS niekiedy jest trudne do zdiagnozowania to fakt, bo jest to grupa zaburzeń, które wpływają na szpik kostny, hamując produkcję zdrowych komórek krwi. W MDS stwerdza się zwykle triadę obniżonych elementów krwi (na poziomie erytrocytów, leukocytów i trombocytów ).
Cytat: | czy w trepanobiopsji szpiku mogą wyjść jakieś zmiany przy niedoborze żelaza? |
Na pewno, ponieważ szpik kostny zawiera komórki macierzyste krwi na różnych etapach dojrzałości oraz "surowce " niezbędne do produkcji komórek krwi : żelazo, witamina B12, kwas foliowy, i ewentualne nieprawidłowości zostaną wychwycone...
Czekamy na wyniki... |
|
|