Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak trzonu macicy |
Jolana
Odpowiedzi: 61
Wyświetleń: 29482
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2013-01-04, 21:43 Temat: Rak trzonu macicy |
bernadetta58 napisał/a: | Bronchoskopia nie wykazała
obecności komórek nowotworowych w płucach |
Super wiadomość... Cieszę się i gratuluję. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-12-18, 10:41 Temat: Rak trzonu macicy |
bernadetta58 napisał/a: | No i już !!!! W czwartek bronchoskopia !!! |
Proszę się nie denerwować - wszystko będzie dobrze. Nie taki straszny diabeł jak go malują...
Cytat: | Lekarz na konsultacji od razu stwierdził, że musi być to badanie, aby zobaczyć płuca. | Powtarzam - bardzo cenne badanie diagnostyczne.
Cytat: | Strasznie się boję, nie wiem jak przez to przejdę może ktoś ma dla mnie jakieś
dobre rady ? |
Proszę porozmawiać o tym z lekarzem przed badaniem na pewno weźmie pod uwagę prośbę o maksymalne zniesienie bólu i zastosuje właściwą metodę znieczulenia. Podczas bronchoskopii zasadnicza rzecz jest nie denerwować się, oddychać spokojnie najlepiej płytko i regularnie i pójdzie sprawnie. Przejście przez krtań jest najbardziej nieprzyjemnym momentem ale trwa to dosłownie chwilkę. Dostosować się do wszystkich poleceń wydawanych przez lekarza. Przeciętny czas trwania bronchofiberoskopii wynosi 5-10 minut.
Po zabiegu nie wolno nic jeść ani pić, aż odruch gardłowy wróci czyli około 2 godzin ( ryzyko zakrztuszenia się ).. Można odczuwać lekki dyskomfort w gardle i lekki ból przy połykaniu przez kilka dni. Ten objaw jest normalny.
W drodze powrotnej do domu konieczna jest opieka osoby towarzyszącej ze względu na zastosowane znieczulenie...
To wszystko,
Życzę jak najlepszych wyników badania i trzymam kciuki...
|
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-12-15, 20:05 Temat: Re: prawdopodobny przerzut raka trzonu macicy do płuc |
bernadetta58 napisał/a: |
Chciałam zapytać czy bronchoskopię można zastąpić równie wiarygodnym badaniem które da podobny efekt. Mam jeszcze jedno pytanie:wszędzie czytam że guzki
przerzutowe są okrągłe, czy mogą mieć też inny kształt ?
|
Witam,
W sytuacji wątpliwej właśnie bronchoskopia - jako badanie jedno z niewielu pozwoli obejrzeć te guzki płucach i ewent. pobrać materiał do badania hist - pat. Ma to naprawdę bardzo duże znaczenie przy diagnostyce chorób płuc.
Też miałam takie badanie wykonane w dodatku w trzeciej dobie po operacji, znieczulono mi tylko gardło.... Bronchoskopię zrobili mi z marszu na moim szpitalnym łóżku - bo lekarz przypadkowo usłyszał mój kaszel i natychmiastowo zarządził to badanie. Trwało kilka minut.... Wytrzymałam...
Natomiast w Twojej sytuacji badanie będzie zaplanowane, do którego możesz się przygotować i porozmawiać z lekarzem o swoich problemach. Masz szansę otrzymać płytkie znieczulenie krótkotrwałe dożylne z zaśnięciem...
Na ogół znieczulają miejscowo i podają środek uspokajający.
[ Dodano: 2012-12-15, 20:36 ]
W uzupełnieniu napiszę, że RTG płuc nie odpowie jednoznacznie, że chory na przykład ma raka tylko zilustruje czy w płucach znajdują się guzki / guzek....
TK bardzo dokładnie zlokalizuje zmiany o charakterze litym, określi powiększone węzły chłonne ale już nic nie powie o pochodzeniu tych zmian...
Dlatego mówię - najlepsza w tej sytuacji byłaby bronchoskopia. Jednak zaczekajmy na decyzje lekarza... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-12-13, 22:10 Temat: Rak trzonu macicy |
WNIOSKI : Dwa guzki w płucu prawym o niepewnym charakterze. Proponuję wczesną
kontrolę TK za 2-3 miesiące. |
Cytat: | Mój lekarz prowadzący stwierdził że osobiście nie bardzo wierzy aby to były przerzuty,
jednak ze względu na podejrzenia przerzutów raka trzonu macicy do płuc dał skierowanie
na konsultację pulmunologiczną i ewen. diagnostykę, w tym inwazyjną. |
Ja osobiście bym trzymała się propozycji Twojego lekarza.
Ze wszystkimi budzącymi wątpliwości guzkami, należy się natychmiast zgłosić do pulmonologa lub onkologa.
Specjalista zadecyduje o dalszej diagnostyce w tym badaniach laboratoryjnych.
Z zachęcam do wizyty u specjalisty.
Pozdrawiam serdecznie |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-10-22, 21:04 Temat: Rak trzonu macicy |
Diagnoza brzmi : Opisywanego zagęszczenia nie ma na dostarczonych zdjęciach archiwalnych. Nie można wykluczyć przerzutu. |
Na razie było porównanie zdjęć - jest podejrzenie, a nie diagnoza...póki co, tak?
Wskazane TK klatki piersiowej. | No dobrze, zobaczymy co uzyskamy z tego badania...
Wyprosiłam również u mojej pani doktor prowadzącej zmianę terminu TK
z 15 lutego 2013r. na 27 listopad 2012r. |
Brawo ! Należy walczyć o siebie.. W każdym razie termin badania skrócony.
Czekamy... |
Jolana
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2012-10-19, 07:17 Temat: Rak trzonu macicy |
bernadetta58, dokładnie tak jak napisałaś:
Cytat: | Termin tomografi komputerowej wydaje mi się bardzo odległy ! Nie mogę tak siedzieć i nic nie robić bo bardzo żle to wpływa na moją psychikę. |
Też spokojnie bym nie czekała na termin. W tej sytuacji poprosiłabym torakochirurga o konsultację.
[ Dodano: 2012-10-19, 09:07 ]
Tutaj masz listę naszych Administratorów
http://www.forum-onkologi...um/groups/3.htm |
|