1. Link do strony z możliwością wsparcia forum:
https://pomagam.pl/forumdss_2020_22
2. Konta nowych użytkowników są aktywowane przez Administrację
(linki aktywacyjne nie działają) - zwykle w ciągu ok. 24 ÷ 48 h.
|
|
Autor |
Wiadomość |
Temat: rak jelita grubego pilne!!! |
Jolana
Odpowiedzi: 43
Wyświetleń: 14413
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-01-31, 09:39 Temat: rak jelita grubego pilne!!! |
Martusiu, z całego serca współczuję...
(*) |
Jolana
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-01-27, 17:10 Temat: rak jelita grubego pilne!!! |
Martusia_902 napisał/a: | Jaki poziom bilirubiny wytrzymuje człowiek? 300 μmol/l? 500 μmol/l? |
Aż z takim wysokim poziomem chyba nikt się nie spotkał. Nie dopuszczono by pewnie do takich rozmiarów poprzez leczenie przyczynowe albo objawowe.
Martusia_902 napisał/a: | Jak długo tata będzie się męczył? |
Bardzo mi przykro.... W tej chwili należy wszystko zrobić by zredukować cierpienie i poprawić jakość życia Tacie. |
Jolana
|
Dział: Nowotwory przewodu pokarmowego Wysłany: 2013-01-27, 11:47 Temat: rak jelita grubego pilne!!! |
Martusia_902 napisał/a: | mam pytanie: jaka jest górna granica poziomu bilirubiny we krwi? |
Gdy poziom bilirubiny całkowitej nie przekracza 17 µmol/l
Martusia_902 napisał/a: | mój tato 7.01.2013 roku miał 100 μmol/l, a ostatnie wyniki krwi tj. z 22.01.2013 roku pokazują 170 μmol/l? czy to bardzo źle? |
Niestety bilirubina wzrasta... Generalnie zasada jest taka, im dłużej utrzymuje się wysoki poziom parametrów żółtaczkowych tym gorzej dla organizmu. Podwyższony poziom bilirubiny, nazywany hiperbilirubinemią, u Twojego Taty jest objawem choroby nowotworowej.
Martusia_902 napisał/a: | mój tato czuje się coraz gorzej. W ogóle nie wstaje, ma spuchnięte nogi po uda, nie może nawet połykać leków nie mówiąc o niczym innym, nie ma siły się przekręcić. Mówi, że wszystkie mięśnie go bolą. Ma też bardzo twardy brzuch? co to znaczy? |
Tata jest bardzo osłabiony chorobą. Niestety choroba postępuje. Obrzęki wokół nóg mogą świadczyć o problemach układu krążenia. Gdyby obrzęki na nogach były asymetryczne , wówczas taki objaw mógłby przemawiać za zakrzepicą żył głębokich. Lekarz o wszystkim powinien wiedzieć. Wzdęty, twardy brzuch może być skutkiem wodobrzusza i też przemawia za progresją choroby.
Przy problemach z połykaniem niezależnie od przyczyny można sięgnąć po Nutridrink. Nie tylko dostarcza on wszystkich niezbędnych składników odżywczych, ale ma płynną postać i dołączoną słomkę, która ułatwia picie małymi łykami. Można podawać zmiksowane zupy, rosołki w małych ilościach a często.
Jeśli występuje suchość w ustach w ustach, należy wtedy dbać o to, by potrawy były popijane podczas jedzenia.. Wskazane jest też płukanie jamy ustnej naparem z siemienia lnianego, dobrze powleka błonę śluzową ochronną warstwą.
Tata jest pod opieką hospicjum dlatego nie będę nie rozpisywać na ten temat. Lekarz i pielęgniarka na pewno służą radą i pomocą. |
|
|