Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak pęcherza moczowego i rak prostaty |
Leya
Odpowiedzi: 20
Wyświetleń: 9718
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-12-12, 12:03 Temat: Rak pęcherza moczowego i rak prostaty |
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Nasz lekarz też zna się na rzeczy i jest bezsprzecznie specjalistą (on przeprowadzał m.in. tacie ta biopsję fuzyjna) Ale stwierdziliśmy że zawsze lepiej mieć dwie opinie bo przecież to Taty zdrowie jest przedmiotem rozważań.
Dam znać jak poszło !
Pozdrawiam Was |
Leya
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-12-09, 10:20 Temat: Rak pęcherza moczowego i rak prostaty |
Dziękuję za pomoc!
Rezonans był 3T. Jeśli chodzi o naciekanie 2 innych lekarzy oglądało płytę i stwierdzili że dla nich nic tam nie ma w odróżnieniu od pozostałych zmian.
Umówiłam już nas wczoraj do dr S. Zobaczymy jaką będzie jego opinia.
Pozdrawiam serdecznie! |
Leya
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-12-08, 22:25 Temat: Rak pęcherza moczowego i rak prostaty |
Armands dziękuję za odpowiedź.
W skrócie nakreślę sytuację:
04.05.16 - biopsja klasyczna prostaty
07.09.16 - MR prostaty
15.11.16 - biopsja fuzyjna prostaty
17.11.16 - wynik hist pat biopsji fuzyjnej prostaty
Ostatnia wartość PSA z 15.11.16 - 6,52. Generalnie PSA <10 , poza jednym razem gdy oznaczano je krótko po cystoskopii pęcherza moczowego (tata leczy się również na raka pęcherza).
W załącznikach wyniki badań.
Lekarz proponuje prostatektomie laparoskopową. Moje pytanie brzmi co lepsze w tej sytuacji - operacja otwarta czy laparoskop? Byłabym wdzięczna za wskazówki ewentualnie jaki ośrodek w Warszawie lub okolicach polecacie.
Dziękuję za pomoc!
|
Leya
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-12-08, 14:08 Temat: Prostatektomia w Warszawie - gdzie robić? |
Witam ,
Mój tata otrzymał skierowanie na zabieg prostatektomii. Chciałam zapytać czy są tu osoby które przeszły ten zabieg? Jakie są wasze doświadczenia jeśli chodzi o występowanie powikłań?
Lekarz prowadzący proponuje metodę laparoskopową. Mamy jednak wątpliwości czy nie lepsza byłaby metoda otwarta?
Drugie pytanie to jaki ośrodek/lekarza w Warszawie polecacie do tego zabiegu?
Pozdrawiam serdecznie!
[ Komentarz dodany przez Moderatora: missy: 2016-12-08, 19:38 ]
Watki scalone - opisuj jedna historię choroby w jednym watku, proszę. Ułatwia to wszystkim pracę i udzielanie odpowiedzi.
|
Leya
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-09-22, 22:30 Temat: Rak pęcherza moczowego i rak prostaty |
Pozdrawiam Cię serdecznie! :-) |
Leya
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-09-22, 21:43 Temat: Rak pęcherza moczowego i rak prostaty |
Marko1: Leczymy się w W-wie. O zgrozo jestem dr n.med a gdy przychodzi o interpretację wyników bliskiej osoby człowiek szuka potwierdzenia u innych... Bardzo Ci dziękuję za zaangażowanie ☺ widzisz dla mnie też jest jakimś kuriozum niskie PSA, majowy wynik biopsji i wynik MRI. Zaczynam wierzyć w pomyłkę albo jakis niesamowity pech.. powtórzymy MRI i biopsje. To pewne. |
Leya
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-09-22, 20:11 Temat: Rak pęcherza moczowego i rak prostaty |
Niesamowity pech. Aż wierzyć się nie chce. Pytanie hipotetyczne: jeśli biopsja i dalsze badania potwierdza rozpoznanie T4NOMO czy może być jeszcze mowa o leczeniu radykalnym i wyleczeniu?
[ Dodano: 2016-09-22, 21:17 ]
Dziękuję Wam za Wasze sugestie/opinie. |
Leya
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-09-22, 18:42 Temat: Rak pęcherza moczowego i rak prostaty |
Pacjent: mężczyzna 62 lat, PSA 6,2 ng/ml (wynik z 09.2016)
Biopsja stercza: 06.05.2016 (wynik w załączeniu).
Czy to możliwe by nastąpił aż taki progres od tego czasu? Przy wypisie po biopsji zalecenie biopsji kontrolnej za 6 mcy. Pacjent wykonał rezonans celowany na prostatę na własną rękę.
|
Leya
|
Dział: Nowotwory układu moczowo-płciowego Wysłany: 2016-09-22, 14:19 Temat: Rak pęcherza moczowego i rak prostaty |
Witam,
Proszę o pomoc w objaśnieniu opisu rezonansu prostaty (w załączeniu).
Dodam, że pacjent leczony jest już na raka pęcherza moczowego.
Czy wynik ten jest bardzo zły?
Z góry dziękuję za pomoc!
P.S. szczególnie zależy mi na sformułowaniu "zmiana o charakterze IL".
|
|