Autor |
Wiadomość |
Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Maciek76
Odpowiedzi: 242
Wyświetleń: 88693
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-08-19, 19:56 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Witam wszystkich. Co raz rzadziej tu zaglądam ale czasami czytam te smutne historie....
Uwierzcie ,że przeżywałem tak samo jak Wy ,gdy lekarz powiedział ..Rak...
Nadzieja przyszła ,gdy powiedzieli do operacji.
3 sierpnia minęło 5 lat
stan zaawansowaniaw dniu wykrycia 2b...
Statystyki max 40 % przeżywa 5 lat i więcej...
Nam się udało
Pozdrawiam..
Ps Smutasek odezwij się!!
[ Komentarz dodany przez Moderatora: marzena66: 2017-08-20, 10:12 ]
Super, oby tak dalej
|
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-12-07, 08:17 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Witam
Mam problem ...Teść zachorował na nieoperacyjnego raka pluca,jest przerzut do kregosłupa.
Jest to rak niedrobnokomórkowy ale jaki nie wiem czy płasnonabłonkowy czy gruczolakorak...
Ma skierowanie na chemie....
Chodzi mi o leczenie Tarcevą...Wiem ,że musi być mutacja genu EGRF czy jakos tak.A pytanie moje jest kiedy ta mutacja powinna byc zrobiona? |
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-10-19, 06:52 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Witam wszystkich.
Ja pragnę donieść ,że u nas po ostatnich badaniach wszystko ok.Było robione tk klatki.
Pozdrawiam wszystkich
[ Komentarz dodany przez Moderatora: JustynaS1975: 2016-10-21, 13:50 ]
|
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2016-01-28, 08:11 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Witam
Tata w styczniu miał robioną endoskopię i tk jamy brzusznej i wszystko ok.Nastepna kontrola za pół roku.
Pozdrawiam |
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-11-26, 20:41 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Witam Forumowiczów
Jeżeli kogoś interesuje jeszcze ten wątek to melduję,że po ostatnim badaniu Pet jest ok...
Pozdrawiam |
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-10-14, 20:25 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
16 .11.2015 wyniki z badania pet z 6.10.2015.
Pozdrawiam Was Wszystkich |
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-07-21, 06:51 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Witam Wszytkich
Napiszę tylko tyle,że wyniki z Bystrej przyszły po prawie miesiącu
Wszędzie napisane ,,komórek nowotworowych nie stwierdzono,,
Tata czuje się super,cały czas pracuje ,jak na emeryta przystało w naszym kraju
A za 12 dni minie 3 lata....
Pozdrawiam |
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-06-19, 06:45 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Witam Wszystkich Forumowiczów
Jesteśmy po wizycie w Bystrej.Była zrobiona bronchoskopia i EBUS.
Wyniki z bronchoskopii już są a na EBUS trzeba poczekać.
Lekarz robiący badania był bardzo zdziwiony,że Tata został na te badania skierowany,poniewaź w płucach nic nie ma co by można pobrać do badania
Pobrano materiał do badania EBUS z węzłów których wymiar nie przekraczał 4mm.
Według Dr. Brulińskiego wszystko jest w porządku i nie ma pojęcia dlaczego w tk z kwietnia napisano ,że jest wznowa??Pet jest bardziej wiarygodnym badaniem i na Pecie jest czysto .Guz w nadnerczu jest spory i można podejrzewać przerzut,ale skoro już od początku choroby jest taki sam to nie ma powodu do niepokoju .
Ale się rozpisałem....
Pozdrawiam Wszystkich |
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-05-21, 08:44 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Witam
Tata 15 czerwca ma się stawic w Bystrej na badania(bronchoskopia i EBUS).
Wczoraj byliśmy na prywatnej wizycie u Doktora Brulińskiego(ordynator szpitala w Bystrej). Obejrzał płytke z tk ,z peta nie widział ,bo nie chciała się załadowac.
Według niego wzowa jest mało prawdopodobna, raczej pozostałośc po operacji,ale trzeba zbadac.
Dodam jeszcze ,że lekarze opisujący badania pet i tk doszli do wniosku ,że guz w nadnerczu nie jest przezutem ,ale trzeba obserwować.W płucach jest coś co nie wykazuje cech wznowy raka płuca po leczeniu chirurgicznym.
Pozdrawiam serdecznie |
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-05-04, 18:19 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Witam
Lekarz prowadzący Tatę zdecydował zrobić,,kominek,, lekarzy opsisujących oba badania.Cel wiadomy.Nadnerczem za bardzo się nie przejął.Na tą chwilę trzeba wiedzieć co dzieje się w płucach.
Pozdrawiam |
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-05-01, 19:28 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Rozumiem ,że nikt nic mądręgo nie napisze???
Muszę zdać się na swoją wiedzę?? |
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-04-28, 10:03 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Pet
|
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2015-04-14, 12:59 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Mam pytanie co dalej??
Tk z 2 kwietnia
W badaniu uwidoczniono:
We wnęce pluca prawego widoczny jest neregularny, ulegający wzmocnieniu pokontrastowemu naciek o wymiarach 1,9 x 1,5 cm. Zwęża on nieznacznie oskrzele segmentowe, przylega do obwodowe części oskrzela głównego prawego, oraz nacieka ścianę odgałęzienia segmentowego prawej tętnicy płucnej.
W płucu prawym, przywnękowo oraz w płacie dolnym obecne są rozsiane, pasmowate i drobnoguzkowe zagęszczenia śródpiersiowe.
W okolicy przytchawicznej, oraz w miejscu rozwidlenia tchawicy widocznych jest kilka węzłów chłonnych, największy do 5 mm. W porównaniu z badaniem poprzednim uległy powiększeniu. Powiększeniu uległ również węzeł chłonny podostrogowy z 6 do 8 mm.
Reszta w badaniu jest w porządku.
Badanie było robione na innym sprzęcie niż dotychczas i opisywane przez innego radiologa.
Tata dostał skierowanie na Pet 21 kwietnia.
Czy można mieć jeszcze jakąś nadzieję?? |
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-12-21, 20:27 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Witam Wszystkich Forumowiczów
Jeżeli kogoś to interesuje ,to u Mojego Taty wszystko oki.
15 grudnia miał badania i jest Bez zmian.
Następne tk w kwietniu
Pozdrawiam
Maciek |
Maciek76
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2014-09-26, 20:31 Temat: rak płaskonabłonkowy pluca prawego |
Tata zdrow,jak Bog jest zdrowy,i jest szczesliwy bo kto by nie byl po takim chorobsku
[ Dodano: 2014-09-26, 21:34 ]
Nie mogę patrzeć na ten wpis....ale co nie którzy mogą pisać jak im się chce |
|